海水領域 SeaFishZone

查看: 8932|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

3" Regal Angelfish [複製鏈接]

樓主
G-force 發表於 2014-9-15 16:42
我發覺毛巾同金毛巾其實開口機會差不多,1.5-3吋內易開口。其他尺寸很難開囗。金毛巾來自馬代,埃及,紅海 ...

C兄讲得啱 开咗口只係第一步,我试过三吋係主缸篩起佢第三日就食粒糧,篩咗五日放入主缸之后七日都无事,谂住咁次重唔掂,点之过咗几日见佢抽筋变成U字形状攝咗石里面瓜咗,撈上來都係僵硬U字形状。

沙發
G-force 發表於 2014-9-16 21:21
師兄是否之前過淡?或魚缸水有藥份?

每次有新鱼都会过纯淡水唔会落药,至于主缸有冇落已经唔记得,鱼药只有TDC和藍十字。

板凳
G-force 發表於 2014-9-17 11:56
以我記憶魚抽筋可能淡水ph未能適應而出事,所以最好過淡時扑|抽筋,不過如果師兄唔記得魚缸水有冇藥,相信 ...

真係唔简单太多学问,C兄发表过好多精华帖有啲好有趣,鱼便秘可以用青豆搞掂。但係揾唔到点样可以捉升ph,我鱼缸永远都係7.4就算刚换完水都只有7.8两三个钟之后就7.6,我又唔想落提升ph嗰啲药,始终药对鱼唔多唔少都有副作用。C兄有机会发表一下点样可以提高ph值办法教教小弟。谢谢!