海水領域 SeaFishZone

查看: 5570|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

有白點和玻璃蟲點算? [複製鏈接]

樓主
新買魚冇q就落缸,而家發現魚有白點,但捉唔到佢, 要落生物缸白點藥?蝦螺受得嗎?
PhotoGrid_1410798146630.jpg 另外最新發現玻璃痴住好多一點點蟲,係咩蟲?有冇辦法完全清走?

沙發
我用緊第三日Polylab medic,現在無問題, 魚、蝦 、珊瑚、同蚌都無事
白點已經無啦

板凳
肥仔Tim 發表於 2014-9-16 01:03
我用緊第三日Polylab medic,現在無問題, 魚、蝦 、珊瑚、同蚌都無事
白點已經無啦

邊度有得買?師兄
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

地板
肥仔Tim 發表於 2014-9-16 01:03
白點已經無啦

有冇支野張相睇下?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

珊瑚缸白點邊又得搞,你以後唔加魚同珊瑚咩,玻璃上白色點係管蟲。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

師兄,你問生龍有支可珊瑚缸用白點藥,我姐夫個缸成缸白點,佢有軟體嘢用了兩次已經冇哂,支嘢幾十蚊,5-6日用一次,佢用兩次已經把所有魚醫好,所有軟體,任何生物冇死過,你真係可以一試呀。

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-9-16 11:33
珊瑚缸白點邊又得搞,你以後唔加魚同珊瑚咩,玻璃上白色點係管蟲。

管蟲咁好, 仲想抹走佢添

mortyleelee 發表於 2014-9-16 11:38
師兄,你問生龍有支可珊瑚缸用白點藥,我姐夫個缸成缸白點,佢有軟體嘢用了兩次已經冇哂,支嘢幾十 ...

明白, 但其實而家只有1條有白點, 應該及早落藥還是落醫生魚醫生蝦試試?

有白點可唔可以加珊瑚?

當然可以,不會有問題

真的是管蟲幼體嗎?缸內有百多粒,應該清走嗎?
那我想問玻璃蟲是什麼樣的?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

bbfish 發表於 2014-9-16 21:29
真的是管蟲幼體嗎?缸內有百多粒,應該清走嗎?
那我想問玻璃蟲是什麼樣的?

你覺得難睇咪清走佢,玻璃蟲細細仔似粒米
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-9-16 22:39
你覺得難睇咪清走佢,玻璃蟲細細仔似粒米

我見佢地都行得幾快又一粒米仔咁,冇諗到管蟲行得咁快同冇魚食佢,有d奇怪,haha

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

bbfish 發表於 2014-9-16 23:02
我見佢地都行得幾快又一粒米仔咁,冇諗到管蟲行得咁快同冇魚食佢,有d奇怪,haha

水裡有機物多就有.買條青摩食哂佢

啤仔 發表於 2014-9-17 00:23
水裡有機物多就有.買條青摩食哂佢

其他魔係咪冇咁見效?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

bbfish 發表於 2014-9-17 01:18
其他魔係咪冇咁見效?

我淨係試過青摩咋,你試其他更好話我知