請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3795|回復: 9

香港邊到買器材會比較平D呢? [複製鏈接]

有冇師兄可以指點下我   THX

買水泵 dragon好一點還是waveline 好一點?

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

royroy66 發表於 2014-9-16 14:41
買水泵 dragon好一點還是waveline 好一點?

不理價錢,當然紅龍
但要問自己,點解要用上到紅龍呢? 講普及,PJ仲多人用
waveline也不是一無事處.....
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

我第一次接觸咸水野 所以我都唔知邊隻好用 所以想大推介一下

我用PJ,覺得唔錯!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

我用nj

我想買隻可以變頻的潛水泵 有冇推介

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

royroy66 發表於 2014-9-17 06:43
我想買隻可以變頻的潛水泵 有冇推介

聽講有隻美國變頻泵,2萬幾一個

講真變頻上水其實冇大用,用於化氮還有少少用
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

要變頻上水有咩用呢

最佳新人 論壇元老

royroy66 發表於 2014-9-16 16:14
我第一次接觸咸水野 所以我都唔知邊隻好用 所以想大推介一下

大路D靚野咪Red Dragon 1, ABYZZ

泵睇 揚程, 耗電, 流量, 耐用度

如 3000L/H 流量得3米揚程上到個缸1.5米高先得返1500L/H.
如 3000L/H 流量有7米揚程上到個缸1.5米高可能仲有2500L/H. 詳情要睇SPEC先知.

大陸泵會虛標.

紅龍3 8000L/H, 出11xxx流量.
https://www.youtube.com/watch?v=PRyHkuDVsj0