海水領域 SeaFishZone

查看: 6967|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

佢抖氣抖得好急.係唔係就屎. [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

樓主

禽日捉.見佢扯晒蝦咁.呢D魚係唔係唔頂得熱架.我個Q缸都有成32度.

[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

沙發
成身白點喎

板凳
未睇清楚係唔係白點就咁睇似塵,因剛剛我用左個流吹底.D塵四圍飛.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

地板
加水冷
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

你隻眼都係信唔過!
似係白點,還有成32度水條魚都幾身苦,快D加水冷啦

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

想做K魚手
做人不應損人利,出言不應帶刀劍,
犯錯不應不悔改,緣盡不應徒傷神,
求名不應賣良知,求利不應存心黑,
樂命不應太自我。

更新,佢抖氣抖得好急.係唔係就屎.
係...佢已經屎左了.

我係wingk960 發表於 2012-5-15 00:37
更新,佢抖氣抖得好急.係唔係就屎.
係...佢已經屎左了.

有白點 好難唔死

HK_Fish_2009 發表於 2012-5-15 00:44
有白點 好難唔死

有白點.好難唔死........咩理論黎.
唔係落十字仔就得咩.
魚禽晚拎返黎.今日就死.白點真係咁利害咩.

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

死因:應該係熱過頭

我係wingk960 發表於 2012-5-15 00:55
有白點.好難唔死........咩理論黎.
唔係落十字仔就得咩.
魚禽晚拎返黎.今日就死.白點真係咁利害咩.

有分大白點同細白點 細白點 唔洗半日即死
另外落銅 唔一定殺到白點 亦都有殺埋條魚
仲要睇埋你Q缸既設備 處理情況

ice28720 發表於 2012-5-15 00:59
死因:應該係熱過頭

都係要將個Q缸拎返入屋,唔係都好難攪.

HK_Fish_2009 發表於 2012-5-15 01:08
有分大白點同細白點 細白點 唔洗半日即死
另外落銅 唔一定殺到白點 亦都有殺埋條魚
仲要睇埋你Q缸既設備 ...

CHING,呢樣我都知.但我就未試過買魚返黎第2日就死/就算有細白都係咁話.
落銅我都會好小心.多數分幾次落.亦會測銅份量的.
至於Q缸就係背滴.600NJ上水泵,26升水到..另外當然有打氣喇.

我係wingk960 發表於 2012-5-15 01:18
CHING,呢樣我都知.但我就未試過買魚返黎第2日就死/就算有細白都係咁話.
落銅我都會好小心.多數分幾次落. ...

ching 你應該未中過細白點 中細白 落銅(藍帆)+ 福爾馬林都頂唔到半日

最佳新人 論壇元老

論壇元老

我覺得係因為條魚買返嚟經已狀態唔好加上水溫咁高所以咁快升夭!唉我地呢D無水冷嘅魚友—到夏天就好鬼煩㗎

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

夏天買完魚再買多罐冰凍汽水放入魚袋會好d仲有返到屋企自己有得飲
我真係傻架

HK_Fish_2009 發表於 2012-5-15 01:23
ching 你應該未中過細白點 中細白 落銅(藍帆)+ 福爾馬林都頂唔到半日

養左幾年魚。雖然唔叫做識。但白點 點會未中過。
我相信白點好易死魚。但點都冇咁快掛。重有我兩條都即時死亡。
唔似白點引起。

我都試過買返來第二日即死,仲要無表面傷痕

最佳新人 活躍會員

養鹹水最煩又怕凍又怕熱

Harlequin Bass; Flame Hawkfish; Black & White Ocellaris Clownfish; Fiji Blue Devil Damselfish; Auripinnis Damselfish; Blackmouth Bicolor Chromis; Jansen Saddle Wrasse; last but not least Clown Hawkfish