海水領域 SeaFishZone

樓主: tina_leung424
打印 上一主題 下一主題

行Sera玻璃環係咪可養葵? [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

我個細缸,只行MA環,缸內無石,但有魚有珊瑚,NP接近雙0
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

kfd 發表於 2014-9-24 13:51
有野學∼留位睇

但一開始有樣一定錯,葵唔屬珊瑚

葵不是跟軟珊瑚一樣,需要的水質,如鎂,kh, no3等等
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 論壇元老

無脊椎生物,光,流,no3 po4較為重要
無骨唔洗用鈣鎂,但kh有助穩定ph
網店
www.zoabarn.com
facebook
https://www.facebook.com/pages/Zoa-Barn/641500312549808?ref=hl

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

反問一句,用環點解唔可以養葵?

環只系一粒裡面有好多窿仔既物料,石頭唔系一樣?

環本身無任何野可以釋放出來。。哪裡會影響到珊瑚?魚?葵?

一直都見話沙石會吸np,無錯。。 因為負載量超過了沙石所養的茵所能處理。

環一樣。。。    點解有人用環,沙,石,會爆np?點解有人系零np?

敢問 是否餵食一樣?魚量一樣?缸大少一樣?環 沙 石 分量一樣?

昨天有朋友問到 點解魚會食住瘦?

食兩粒糧叫食,食100粒都叫食, 條魚食左幾多糧先?你缸裡面又系唔系有其它野 區可以食到先? 你餵好多?但這條魚食到幾多?是否其他魚都搶曬?區食得三幾粒?

比喻狗食菜,牛食肉,食住瘦,你問我點解?

原因太多,我相信每一個答問題的ching 都無錯,之但系 單憑一句說話,難以幫到你。

玩珊瑚 玩魚 話難唔難,話容易唔容易,只要有果種分析能力。。排除萬難

chihim 發表於 2014-9-25 11:11
反問一句,用環點解唔可以養葵?

環只系一粒裡面有好多窿仔既物料,石頭唔系一樣?

其實我個人認為沙樽比環高效率
網店
facebook
https://www.facebook.com/pages/Zoa-Barn/641500312549808?ref=hl

kfd 發表於 2014-9-25 11:27
其實我個人認為沙樽比環高效率

見美國佬用活性炭滾住養菌,沙只靠表面積?好像?
玩翻轉頭 整10個大沙樽 滾

不過沸石作用都系養菌多過吸。。 果真萬變不離其宗

還有人,都希望用最簡單方法去解決問題

np 高點辦? 一個簡單既問題 可以有一個簡單既答案。 滾豆:lo

但滾了一段時間 np 一樣高。。 這個人第一件事就系覺得豆 唔掂

從中無去想任何原因, 要記住  人地得,你唔得,點解? 而唔系第一時間否定。

chihim 發表於 2014-9-25 11:39
見美國佬用活性炭滾住養菌,沙只靠表面積?好像?
玩翻轉頭 整10個大沙樽 滾

沙面唔會變細
環會塞
網店
facebook

kfd 發表於 2014-9-25 11:55
沙面唔會變細
環會塞

所以要定時 清理

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我記得魚街咸水舖,以前係用沙樽,個樽超大........
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

用沙樽行石英沙要定期換好多垃圾
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-9-25 12:35
用沙樽行石英沙要定期換好多垃圾

唔啱流?
網店
facebook

LaiYee429 發表於 2014-9-25 12:08
要用好大個樽?

唔識計。。我係紙上談兵
網店
facebook

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

講緊環點解變左沙樽
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-9-25 12:58
講緊環點解變左沙樽

講埋D咁平嘅方法會得罪人嗎?
網店
facebook

論壇元老

你正在跟型男激情對話

最佳新人

vsvs 發表於 2014-9-24 12:36
我對你呢句說話有保留

咩原因?可否教下我版主
我淨係用廁所水嫁炸

管理員

我係新手

kfd 發表於 2014-9-25 13:03
講埋D咁平嘅方法會得罪人嗎?

唔會呀交流下係好事