海水領域 SeaFishZone

樓主: kwong426426
打印 上一主題 下一主題

MY FOT (日&夜) [複製鏈接]

論壇元老

哈,睇真啲條巴士有間私家蘑菇屋住,啲石㗳咁高有無痴住㗎,唔怕山體滑坡意外咩?
TIga

論壇元老

論壇元老

kwong426426 發表於 2014-10-1 12:43
祝你大豐收

想買豐年蝦去到賣晒,豐收不了添買左包棉!

TIga

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

everest 發表於 2014-10-1 15:18
屎都養番坑咁咪唔落得銅?

D生物石係二手區買,一番嚟就用滾水+TDC 浸佢幾日先用,因有好多螺仔同奇怪生物,一直當屎石,沒理佢生唔生
☉︹☉

saiming 發表於 2014-10-1 15:34
c hing 請問幾吋缸同幾多出水口呀,因我用pj11000,三個出水口,48吋缸,每次關泵餵魚後開泵都嚇死D魚,3個鴨 ...

我58吋兩個出水,冇用鴨咀,
餵食都唔使關泵啦,多數CHING都係,
同你三個出水都用鴨咀,非常阻水,

☉︹☉

everest 發表於 2014-10-1 15:34
哈,睇真啲條巴士有間私家蘑菇屋住,啲石㗳咁高有無痴住㗎,唔怕山體滑坡意外咩? ...

瞓覺佢要反屋企架
啲石冇痴,砌時試位自己放穩D,咁耐未跌過
☉︹☉

everest 發表於 2014-10-1 20:12
想買豐年蝦去到賣晒,豐收不了添買左包棉!

棉都用SERA
冇買魚咁忍得手..
☉︹☉

論壇元老

kwong426426 發表於 2014-10-1 20:29
棉都用SERA
冇買魚咁忍得手..

呢隻棉唔錯以前用開,之後懶轉左用信友果隻長條棉貪方便唔洗剪,早輪中左白點落完銅後啲魚好番但啲水好多白色微粒隨水飄揚,所以用番呢隻羊毛棉隔隔佢先,又唔係貴細包28蚊,仲有我今日無忍手都入到條貨尾返歸!

TIga

kwong426426 發表於 2014-10-1 20:21
我58吋兩個出水,冇用鴨咀,
餵食都唔使關泵啦,多數CHING都係,
同你三個出水都用鴨咀,非常阻水, ...

5該 ching

好靚呀
30吋 Fot 背滴 12-8-2015

https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish

論壇元老

日光下精神好多,朝氣勃勃!
TIga

Calmiee 發表於 2014-10-6 17:58
大缸就係霸氣
ching想請教你加左沙後有咩唔方便嘅地方,因為我都想加了。

都冇乜唔方便,水流夠都好乾淨.平均我鋪半吋左右,
用呢隻德國 korallenzucht 鈣沙,1包有4.6KG,(貓兄魚友介紹)呢隻沙冇咁易吹埋一邊
專業買的,我58吋兩包搞掂

☉︹☉

2013-10-1開缸(60X24X30)JP11000,化氮H&HV101己改A/C12000泵,diy LED 216W
仙魚:大法仙,西非仙,大黃帝,黃帝,紫月,PK,東圈,阿拉伯,馬安,澳洲仙,耳班,灰仙Bx2,天黃仙,
蝶魚:人字X2,,金雙印x1,金蝶x4斜紋x1,神象X1,黃網X1,月光x1
吊魚:藍吊x2雞心x2金毛吊,黃吊,紫吊     其他:,小丑X2  
魔魚:青魔X4橙魔X1        合共:39