海水領域 SeaFishZone

樓主: 南海洋
打印 上一主題 下一主題

魚場同珊瑚場資料{..已更新)   [複製鏈接]

尊貴商戶

低調老海鮮

gowinwin48@gmail.com

Marine Kingdom

Blk 5 Lot 18 Kalayaan village

Pasay City Philippines

Wendelyn Chong

Mobile: 00639175144882

Landline: 00632 8061816
90452338 WhatsApp

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

超級無敵無比膏

每日一丁,再訓

事實做水族依行好難做,你睇住魚街不斷咁變,愈黎愈多網上水族就知

利申:做過一年網上賣淡水魚生意

尊貴商戶

低調老海鮮

Hi Timothy;

我都有賣淡水魚, ...不如你又OPEN SOURCE 魚場,魚價.

南海洋 發表於 2014-10-7 21:14
Hi Timothy;

我都有賣淡水魚, ...不如你又OPEN SOURCE 魚場,魚價.

哈...成四,五年前既事喇

舊時用msn同台灣魚場聯絡拎清單,宜家無晒啦(連帳號都唔記得)

尊貴商戶

低調老海鮮

台灣魚場...OK 架.

不過上年大雨後,好多台中/台南魚場沖壞,停了半年,現今得7成.

有D魚都無得再供應.

尊貴商戶

低調老海鮮

做淡水好好賺.....$1.5/條返可以賣 6蚊條,10蚊對....水位好高.

有得做架.

尊貴商戶

低調老海鮮

深圳炫彩水族世界
联系地址:         深圳市南山区南山花卉世界D区21号
联系电话:         15818692405
联 系 人:         王弋
电子邮箱:         19175061@qq.com
网    址:         x-coral.com

一間又平又靚大陸珊瑚店, 大手星花,格仔腦,柏,蚌....豆腐價,印尼味.

尊貴商戶

低調老海鮮

外國小丑 aquacon....有名有相有價錢.

http://www.aquacon.com/Clownfish_saltwaterfish.html

南海洋 發表於 2014-10-8 00:28
做淡水好好賺.....$1.5/條返可以賣 6蚊條,10蚊對....水位好高.

當時我賣龍紋B, 淨賺計係成本2倍

同我拎同一批貨既有樓上鋪賣鯛

打個比如, 成本30, 我賣60, 佢賣180, 大概咁上下啦

南海洋 發表於 2014-10-8 02:12
深圳炫彩水族世界
联系地址:         深圳市南山区南山花卉世界D区21号
联系&#3 ...

依個係咪門市? 係既有時去下行下都好 :)

尊貴商戶

低調老海鮮

timothy898989 發表於 2014-10-8 10:24
依個係咪門市? 係既有時去下行下都好 :)

當然...你要一箱(30件)以上貨先有批發價啦...平均3~50人仔/件.

千其唔好自己帶回港呀......你懂的.

地鐵站出,向北行1500公尺(12分鐘啦)

尊貴商戶

低調老海鮮

timothy898989 發表於 2014-10-8 10:24
當時我賣龍紋B, 淨賺計係成本2倍

同我拎同一批貨既有樓上鋪賣鯛

你有無SUNDAY到天光墟,自己散貨, 龍紋仔$120都好多人搶啦.

南海洋 發表於 2014-10-8 10:40
當然...你要一箱(30件)以上貨先有批發價啦...平均3~50人仔/件.

千其唔好自己帶回港呀......你懂的.

有咩帶得唔帶得我知既

係當行下街望下咁姐~

南海洋 發表於 2014-10-8 10:43
你有無SUNDAY到天光墟,自己散貨, 龍紋仔$120都好多人搶啦.

我無, 我當時係"你想"到放, 無記錯當時龍紋開始興 (最記得個時魚街賣龍紋B要400-600/條)

個時我入個批問到魚場拎父母相, F1, 個時好似入100條, 之後1個WEEK內放晒

個時第一次做網上生意, 怕蝕無市場, 之後賣時開POST講明話3日內死魚我包換, 托賴無事發生, 全數售出

之後好似都有做多轉(忘了), 但成績唔記得左LU, 總之埋單計數有賺, 仲有魚自己玩 (個時同老細成日吹水熟, 有時R下著數咁)

係無耐結婚先唔再做, 拆晒架放晒魚

d澳洲hammer真係好鬼靚

世界上真係好多傻佬。
自己係呢行做唔住,就出過咁既post去攬炒其他行家

teiuken 發表於 2014-10-8 19:07
世界上真係好多傻佬。
自己係呢行做唔住,就出過咁既post去攬炒其他行家

咁又唔係咁講...
你要既量少人地可能唔so你;
魚到步後既生死與魚場無關(有有得傾,但唔係退款,係下次你入貨計平或者free幾條魚);
如果團購,又更煩(邊個主持?魚點分?死魚點計?錢點俾?口講?訂?全數?)
如果有師兄克服到以上/其他問題就梗係有影響啦,但唔會好大影響個種。
老實,有幾多個願意揹咁多問題同煩惱上身?倒不如俾多少少錢買人地個服務同品質啦

以上係個人賣淡水魚時所遇既事而講既意見,唔知用唔用得係咸水買賣上喇。

尊貴商戶

低調老海鮮

嘩...咁誇獎呀.

如果公開資料就成行攬炒. 我就是魚界之神啦.
我就是想試下.

我相信魚友知道來價後, 一D好好賺錢魚/珊瑚會平返D,但其他會加10~20%.

對誠實做生意人影響不大.

尊貴商戶

低調老海鮮

好似今日返毛巾B, 我又賣$140~160.  返價俾大家知是$60又如何.
(一般正常4~5"返價是$65 賣$100),客唔會因毛巾B利潤咁多而講價或不買.

Demand and Supply 先才是主導.

今時今日, 大家唔怕蝕先好打算開魚店.人工租金太高啦.