海水領域 SeaFishZone

查看: 20637|回復: 52
打印 上一主題 下一主題

化氮的抉擇!! [複製鏈接]

樓主
各位師兄, 又係小弟黎問野.. 換大缸的準備已經進入最後直路. 之前都有師兄推介幾隻貴的化氮. 但小弟真係負擔唔起. 跟手自已搵資料. 最後以家希望係以下兩款選出一支. .希望各位幫幫手.

BM-CURVE 9

Pump  : ROCK SP4000
Power  : 220V/110V ,20W
Air intake : 900L/H
Size :235*295*600MM
Capacity :900L-1500L  
價錢若HKD1500

Deltec Skimmer SC 1455 Internal

Footprint 220x150 mm
Footprint with pipework 255x150 mm
Height 530 mm
Aquarium size 800-1000 litre
Water level height 140-240 mm
Power consumption 11 Watt
Connection voltage 230V/50Hz or 115V/60Hz
Air 600 litre/h
Outlet 32 mm
價錢若HKD3500

我真係心大心細..  BM就大件夾低食..  Deltec 就德國貨. 效能好..  最大問題只係. 我只能負擔呢個價錢, 但呢個型號就只support 800-1000L水.    我1.2M缸. 連沙缸應該有. 400L水度..   其實夠唔夠用??
各位師兄.. 請幫忙選擇..   我差呢樣野. 就可以買野造缸開波架啦.  

沙發
RT or FOT??

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

板凳
1455  3000蚊.我用緊.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

地板
緊係1455好啦
2013-10-1開缸(60X24X30)JP11000,化氮H&HV101己改A/C12000泵,diy LED 216W
仙魚:大法仙,西非仙,大黃帝,黃帝,紫月,PK,東圈,阿拉伯,馬安,澳洲仙,耳班,灰仙Bx2,天黃仙,
蝶魚:人字X2,,金雙印x1,金蝶x4斜紋x1,神象X1,黃網X1,月光x1
吊魚:藍吊x2雞心x2金毛吊,黃吊,紫吊     其他:,小丑X2  
魔魚:青魔X4橙魔X1        合共:39

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

一定1455

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

如經濟許可當然德國貨

Boar36.  : 瑚仙缸
版大:  但我400L水.. 這個夠用嗎
Galaxy:  我也在想... 會不會. 1455已經可以做到  BM C9的效能.
得叔.. 我能力就係只能買到. 德國貨這個型號.  但就怕800-1000 唔夠.

儲多個月錢,宜上2060.
我買1455....都儲左兩年錢....
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

我係wingk960 發表於 2014-10-7 11:48

唔............................................................信

我係wingk960 發表於 2014-10-7 11:48

2060.................><.... 八千以上............. 家人不批準...
而且也真的買不起. ><

論壇元老

如注重牌子貨建議可考慮加多三兩佰買Vertex omega 150,水泵進氣量理論數據比Deltec sc 1455大上250L/h!
TIga

最佳新人 論壇元老

deltec 得600吸氣量唔夠用. 我自己覺得頂多比三呎缸用.

如果你比到3500咁不如用ATI POWERCONE200/250, 特價果時37XX左右. 吸氣量有成2700升以上.
新款用電子版吸氣量計, 泵又可調速, 不過記住唔可以買舊款. 舊款個索氣咀設計有問題要成日洗.
https://www.youtube.com/watch?v=giQ1vuQyWrw

everest 發表於 2014-10-7 12:10
如注重牌子貨建議可考慮加多三兩佰買Vertex omega 150,水泵進氣量理論數據比Deltec sc 1455大上250L/h!{:1 ...

係喎.你呢隻都好似幾正,但牌子係邊度我就未知.

論壇元老

我係wingk960 發表於 2014-10-7 13:31
係喎.你呢隻都好似幾正,但牌子係邊度我就未知.

德國牌子用意大利鯨魚仔泵,邊國製就唔肯定了!
TIga

everest 發表於 2014-10-7 13:57

啊.德國就OK.做就多數大陸架嘞,
有咩唔係我地偉大既祖國做架

nickdo 發表於 2014-10-7 12:59
deltec 得600吸氣量唔夠用. 我自己覺得頂多比三呎缸用.

如果你比到3500咁不如用ATI POWERCONE200/250, 特 ...

魚街有無得賣?有無得睇. ?

everest 發表於 2014-10-7 13:57

呢個牌子.. 我見論壇有廣告賣.  
順口問下.. 意大利Sicce 泵.. 得唔得. ?? 因為我就係諗住用呢隻泵.

joesaga 發表於 2014-10-7 14:34
呢個牌子.. 我見論壇有廣告賣.  
順口問下.. 意大利Sicce 泵.. 得唔得. ?? 因為我就係諗住用呢隻泵.

你快D試.我好似見人有出個測試.

我係wingk960 發表於 2014-10-7 14:56
你快D試.我好似見人有出個測試.

版大.. 你叫我試泵. 定係試化氮!?

論壇元老

我係wingk960 發表於 2014-10-7 14:23
啊.德國就OK.做就多數大陸架嘞,
有咩唔係我地偉大既祖國做架

睇廣告度寫德國原裝進口,有無出口術就唔知了!
TIga