海水領域 SeaFishZone

查看: 6595|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

擦身? [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
唔用tdc oji 可以點?

試過反缸

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
擦身,我都試過,全缸死晒

板凳
我的間中有擦身,但之後又無事,但真的只間中
30X16X30FOT,R420R 160W, SERA環5L,PH環15L,BM CURVE 7,紅魔5500上水泵,WP 25做流,Carol UV燈
一幢仙~多彩仙~耳班~太后∼彩龍∼東紫∼青龍x2∼寶石x2∼西非仙~金眼吊~東非圈~藍仙~法仙~黃尾灰仙∼馬鞍∼火焰仙~畢加索~雪印x2~巴士

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

地板
換水
我真係傻架

論壇元老

愛德華七世

試下用呢隻 Seachem牌子 NeoPlex治皮膚病,Focus治真菌,兩隻合用效果幾好。
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

Kwong 發表於 2014-10-19 18:50
試下用呢隻 Seachem牌子 NeoPlex治皮膚病,Focus治真菌,兩隻合用效果幾好。

新嘢,邊到有師兄?

論壇元老

愛德華七世

iphone5 發表於 2014-10-19 19:45
新嘢,邊到有師兄?

呢隻唔係新嘢,美國牌子應該有好多師兄用過,海洋世界有得買。

Kwong 發表於 2014-10-20 03:58
呢隻唔係新嘢,美國牌子應該有好多師兄用過,海洋世界有得買。

已落銅

可唔可一齊用?

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

iphone5 發表於 2014-10-20 08:09
已落銅

可唔可一齊用?

唔可

skimmer 發表於 2014-10-20 10:56
唔可以

用銅可唔可以醫好擦身??

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

iphone5 發表於 2014-10-20 13:09
用銅可唔可以醫好擦身??

唔可一齊用

加銅都去到0.5ppm , 都係擦鰓, 點好??

論壇元老

愛德華七世

TDC其實幾好用,師兄試下用殺菌水

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

已加銅最好唔好亂再加藥
一加有好大機會反缸
我之前試過水質差都會擦身
返工冬眠放工失蹤善良熊

論壇元老

愛德華七世

版大講得冇錯,我諗番起我以前都試過加幾種藥,最後D魚受唔到訓低曬

Teddy 發表於 2014-10-24 00:01
已加銅最好唔好亂再加藥
一加有好大機會反缸
我之前試過水質差都會擦身

而家主要係擦䚡, 應該點根治?

Kwong 發表於 2014-10-24 03:32
版大講得冇錯,我諗番起我以前都試過加幾種藥,最後D魚受唔到訓低曬

Tdc 用比正常份量少
都反過缸

用到驚

全缸落藥風險太大, 我會個別捉出來用4L魚缸水4L淡水加6ml剎菌水打氣浸半粒鐘然後放回主缸篩起佢,連續三日,矇眼凸眼爆身擦身都係咁醫。

Anter 發表於 2014-10-24 09:11
全缸落藥風險太大, 我會個別捉出來用4L魚缸水4L淡水加6ml剎菌水打氣浸半粒鐘然後放回主缸篩起佢,連續三日, ...

4L魚缸水4L淡水加6ml剎菌水?

係新加的淡水??預先打好氣??有冇處理過???

剎菌水又係咩牌子/名??

iphone5 發表於 2014-10-24 09:21
4L魚缸水4L淡水加6ml剎菌水?

係新加的淡水??預先打好氣??有冇處理過???

水喉水冇處理,用USA剎菌水。篩起只係方便第二日捉出來。