海水領域 SeaFishZone

查看: 4283|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

通心粉問題 [複製鏈接]

樓主

原本NO3高吾高?  如果吾高, 可以先加25ml, 過幾日再test NO3,然後每次加25ml直到NO3=0
如果高就最好加菌種, 加快個process

沙發
edlsang 發表於 2015-1-30 17:26
ching ,小弟起新缸约300 L 水。請問開始該落幾多份量?

1. 300L 連沙缸?
2. loading 高吾高? (多吾多魚/珊瑚)
3. 如果全新缸, n cycle 未complete 可以吾冼用, 等行完先加.

如果已經養緊魚, 就先test 缸水NO3 高吾高. (第一次用豆 or 通粉, 我會同時加菌種 twolittlefishes Bactiv8 NPX)
可以先加75ml, 等最小7日再test NO3, 睇下有冇降.
如果沒就再加75ml, 再等7日,再test NO3, 睇下有冇降.
如果沒降就再加75ml, 再等7日,再test NO3, 睇下有冇降.
.........如果已經開始降, 就可以等下睇定D先.

板凳
edlsang 發表於 2015-1-30 18:18
吾該晒!

需然大家loading吾一樣, 但都比多個參考你.
我250L 大約用左200ml 就可以做到NO3 = 0

地板
edlsang 發表於 2015-1-30 18:50
我新開未完成 ncycle ………
咁落住 75ml  都可以 嗎?

ncycle都未完就吾好用。

edlsang 發表於 2015-1-30 18:52
同埋我舊缸用開一包,可否落在新缸內?

NO3 粉需要定時清洗嗎?

1.可以
2. 我未洗過