海水領域 SeaFishZone

查看: 5911|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

滿身白點 [複製鏈接]

樓主
C hing 我個海水魚缸開 25日 放4條炮蛋,5條三白,5條魔,5條盬魔,死凈2條炮蛋,但滿身白點,怎麼辦呀!求ching 指導

沙發
無Q魚,直接車入缸?

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

板凳
新缸新水缸幾大而加得太多魚唔夠菌所以死, 唔好落藥等2條炮彈死, 換水養水先

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

地板
才開缸25日,已經入手19條魚?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

交完學費後就係爬文啦

學習落藥都係重要一環

論壇元老

清缸行住水先,再重新開始吧!
TIga

C hing 如果落殺菌水和白點藥D消化細咪會死哂,系唔等如從頭開始呢?如果落藥用邊隻牌子?在魚街那間買,如果唔落藥,缸水有很多病菌,算?

我個海水缸系 36×18×24吋,220L 水。

我個海水缸系 36×18×24吋,220L 水。

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

你而家個情況,搞掂D白點先啦!
你先開左25日缸,D消化細菌多極有限,
你犯左養咸野大忌————》急!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

Ching 咁E家點做呀!請指導。

如果係我就行淡清魚兩星期,反正果兩條都是死士。下次唔好係集中營捉魚,學左Q魚先, 唔係kill魚.

估唔到有人仲心急過我

我見議你唔好落藥住啦 你開得缸得25日 個過濾系統都未得 係咁落藥仲衰 由d水行返幾個星期先 之後先落1 2條魚仔睇下咩情況

呢度已經有好多不同師兄比了好多不同既意見,你自己想想那一個更加方便自己。

但如果是我,我會順便學習落醫白點的藥,因為剩餘的兩條炮彈應該無咁容易死,但一日他們唔死,又或者你唔去醫治他們身上既白點,永遠個魚缸都會有白點,咁為何你不去試下落藥吸收下醫治白點既經驗呢?你落藥前先看看說明份量,但一定要寫曬份量,以免記住適合份量,等下次如果再有白點病可以知道正確份量。但如果萬一呢兩條都死埋,咁你就換曬所有舊水,再開過新水,行一個月“正水”。記住,你現在所犯既錯是所有新人都會犯既錯,就係在一個非常短既時間耐放了太多魚魚落魚缸,尤其是新魚缸,一定爆白點病。

再建議你,等你魚缸這兩條炮彈醫好返白點病計,又或者“正水” (即是一條魚都無)的第一日開始計,行足一個月不加任何新魚,到一個月後,如果真的無曬白點菌,開始加魚,但切記一定要一星期只能加一條至兩條慢慢加。

多謝ching教導,請問師兄我應該買邊隻醫白點藥或殺菌水,請指導!

我用開Seachem 的 Cupramine(師兄們喜歡叫藍十字),按照說明書是每40L水落16滴,然後等48小時再落同樣份量,直到魚魚身上無曬白點就停止落藥,然後再等一個月,期間無再爆白點才可以加新魚。
如果你情況是220L水,亦即是落88滴,我做法是今日全日分幾個時段慢慢落曬這88滴,例如馬上落20滴,然後過1小時再落20滴.......等等,比魚魚慢慢去適應。然後到了凌晨時分(亦即是魚缸燈關掉一段時間後,個人認為魚魚身上起最多白點的時段,因為到了日間係好似會少D白點數量)你就需要起床去觀察下D魚身的白點數量,然後記住大概既數量。等了第二次再落完88滴之後又等到凌晨時分去觀察下魚魚的身上的白點是否有明顯少了,如果無的話,第三次需要加藥時繼續加88滴。但如果見到魚身明顯少了白點的話,亦即是白點藥既份量應該足夠殺死白點菌了,我會馬上停止落藥,再睇下第二晚有無再明顯少白點,如果繼續有少咗白點數量,亦即是唔無再落藥啦。記住,落藥之後並不是可以馬上一日內殺死曬全部白點,是需要時間的,可能兩至三日。
另外,記得要寫低用藥份量,方便以後按照這份量去落藥。
最後,化氮問題,有人認為一定要關,但無關化氮而又可以成功醫到白點病既師兄亦不少,其中我就是。因為關化氮好壞水。我做法是加多少少白點藥,例如88滴,我會加到95滴,而不關化氮。

neva 發表於 2014-10-21 20:01
我用開Seachem 的 Cupramine(師兄們喜歡叫藍十字),按照說明書是每40L水落16滴,然後等48小時再落同樣份量 ...

收到,多謝ching指導!