海水領域 SeaFishZone

樓主: william889
打印 上一主題 下一主題

滿身白點 [複製鏈接]

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

師兄,如果你有UV殺菌燈落藥前就要關左佢,殺菌燈會分解水中D藥而達唔到效果,對白點病菌又起唔到作用。
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

做乜又拎我出黎
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

落乜鬼.你新水.....都係冇野嘞..
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

neva 發表於 2014-10-21 20:01
我用開Seachem 的 Cupramine(師兄們喜歡叫藍十字),按照說明書是每40L水落16滴,然後等48小時再落同樣份量 ...

化氮個人認為影響不大..

Kwong 發表於 2014-10-22 03:18
師兄,如果你有UV殺菌燈落藥前就要關左佢,殺菌燈會分解水中D藥而達唔到效果,對白點病菌又起唔到作用。

收到,感謝你的指導!

25日者...反缸人生必經階段~.~唔好再買魚...養水只少3個月!唔好摧殘生命住!同埋師兄幾大個缸??咁多魚...

windhang18 發表於 2014-10-22 14:11
25日者...反缸人生必經階段~.~唔好再買魚...養水只少3個月!唔好摧殘生命住!同埋師兄幾大個缸??咁多魚...

我個系背滴漏缸,36×18×24寸,後面有4個倉,放哂生物環,另加一個2號濾桶都系放生物環。

william889 發表於 2014-10-23 15:18
我個系背滴漏缸,36×18×24寸,後面有4個倉,放哂生物環,另加一個2號濾桶都系放生物環。

放心...我都反缸!都係白點....我衰無Q魚!我都係死係白點手上....我將所有魚撈哂落桶養住先,加銅藥(每日換水)...魚缸日日換1/3水!我一個月後先放返D 魚落魚缸!
我都係試架者~大家研究下....我用左銅之後!最煩既藍吊好返

windhang18 發表於 2014-10-27 13:05
放心...我都反缸!都係白點....我衰無Q魚!我都係死係白點手上....我將所有魚撈哂落桶養住先,加銅藥(每日換 ...

加銅唔好換水.要加夠keep8日先.

我係wingk960 發表於 2014-10-27 13:09
加銅唔好換水.要加夠keep8日先.

我都想唔換...我個桶得氣泵!唔換驚佢地中尿毒死/__\

windhang18 發表於 2014-10-27 13:51
我都想唔換...我個桶得氣泵!唔換驚佢地中尿毒死/__\

如果係桶,就百分百換水.咁唔駛落銅.14日.白點就冇架嘞.

我係wingk960 發表於 2014-10-27 14:08
如果係桶,就百分百換水.咁唔駛落銅.14日.白點就冇架嘞.

我落銅係驚佢D浮游細胞,又痴返上條魚度....因為銅藥本身好似淨係殺到浮游細胞既白點蟲,痴係身個D要等佢成熟甩出黎先殺到~

咁你百份百換水.就ok架嘞.你換一半.咁未又要補銅囉?