海水領域 SeaFishZone

查看: 7663|回復: 33
打印 上一主題 下一主題

救命!Q 箱不停死魚 [複製鏈接]

樓主
從集中營買了兩條青魔兩條琉球放 20L Q 箱中,打算 AB 桶 Q 魚。買回來時沒看清楚,其中一條青魔爆身,一條琉球遊得有點不正常。第二天死了青魔琉球。

接著,另一條青魔爆身,琉球有白點,落黃粉。另外從非集中營買了八條各樣魔魚,放另一 Q 箱中。不知是否運送壓力大,一條黃尾藍魔變左黑色,一條黃魔沒精打采,其它正常頗精神。

黃魔開始爆身,變左黑色既黃尾藍魔有集眼濛左,搬到和青魔琉球一起浸黃粉。

第二天死了青魔、黃魔、黃尾藍魔。另一個箱死了五間魔,原本好精神既三點白、四間魔、藍魔變得沒精打采兼收口,四間魔開始爆身。檢查 Ammonia 0.25 - 0.5 之間

未死既六條魚放到一個箱內,落了 Prime, StressGuard, ParaGuard,收口既魚繼續收口。另外三條魚頗精神。

今朝死了三點白、四間魔、藍魔。有白點既琉球頗精神,不知名既魔好似 short 左咁係咁游埋箱角度,另一條四間魔沒精打采。

點算呀,救命呀

RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

沙發
水有問題,我做法,先換水同時落銅藥!

板凳
我 AB 桶 Q 魚,日日都換 100% 水。落銅醫白點啫,但係有白點條魚冇事喎,宜家死既係其它魚。

仲有冇其它野可以做?

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
買魚時小心D啦
睇清楚有冇事先買
返工冬眠放工失蹤善良熊

你换嘅係厠所水定自來水

自來水,用 panasonic 嗰 d 家用漏水器漏過,放一日,再開鹽

ph 多少

魔都咁多病痛
9/3/14 人工公子*2 ;8/8/14 -18/9/16食苔巴; 24/11/14 -9/8/16白尾b;18/7/14 人工背心; 5/2/15 野生公子*2; 20/6/15 藍吊仔;1/8/15 青魔b; 25/10/15 火鳥*2, 火公仔

rsfish 發表於 2014-10-27 14:38
ph 多少

pH 8.2 - 8.4

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

leemanho 發表於 2014-10-27 14:15
自來水,用 panasonic 嗰 d 家用漏水器漏過,放一日,再開鹽

自來水過夜開鹽得啦
唔洗再過濾啦
返工冬眠放工失蹤善良熊

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

三點白,四間抵抗力好頑強,都要瓜
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

我次次水喉水換水都無問題,都無隔夜tim啊,
銅照落,換水後咪重落囉,無問題嫁!考慮下!

論壇元老

愛德華七世

師兄聽你咁講,亞摩尼亞開始升高,魚魚眼濛、爆身、起白點,幾範嘢一齊嚟喎,落藥處理要小心D,就算幾頑強嘅魚都承受唔到!

Kwong 發表於 2014-10-27 15:55
三點白,四間抵抗力好頑強,都要瓜

條三點白本來超精神架,一夜之間就無精打采 ,會唔會真係個 Q 箱 ammonia 開始高令佢中毒?

問大廈近排有無洗水箱,換喉等等修理..

Messi_sunshine 發表於 2014-10-27 16:25
問大廈近排有無洗水箱,換喉等等修理..

冇喎...

論壇元老

愛德華七世

leemanho 發表於 2014-10-27 16:22
條三點白本來超精神架,一夜之間就無精打采 ,會唔會真係個 Q 箱 ammonia 開始高令佢中毒?

我想問你係米一買魚返嚟就落Q缸,Q缸開左幾耐呢?

Q 桶黎,我用 AB 桶,每日 100% 換水

我唔係好明...師兄買咁多魔是否新開缸? 如果係新開缸養水就唔需要Q直接落主缸, 搞掂養好新缸D水先啦, 比你Q好放落未養好水主缸咪一樣會死.

論壇元老

愛德華七世

leemanho 發表於 2014-10-27 16:44
Q 桶黎,我用 AB 桶,每日 100% 換水

在魚舖買魚時是否健康,如果係健康,買返嚟用ABQ桶,每日換100%水,我估你直車落Q桶冇對水溫