海水領域 SeaFishZone

樓主: leemanho
打印 上一主題 下一主題

救命!Q 箱不停死魚 [複製鏈接]

podtaki 發表於 2014-10-27 16:57
我唔係好明...師兄買咁多魔是否新開缸? 如果係新開缸養水就唔需要Q直接落主缸, 搞掂養好新缸D水先啦, 比你Q ...

照計開缸魚都要 Q 架喎,唔 Q 會將白點帶入主缸
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

Kwong 發表於 2014-10-27 17:04
在魚舖買魚時是否健康,如果係健康,買返嚟用ABQ桶,每日換100%水,我估你直車落Q桶冇對水溫

我有對溫,冇對水。對水真係咁重要?好多師兄都唔對水架喎

A 桶放 B 桶旁,魚由 A 桶過 B 桶冇再對溫。照計 A 桶 B 桶溫度應該差唔多。

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

leemanho 發表於 2014-10-27 17:57
我有對溫,冇對水。對水真係咁重要?好多師兄都唔對水架喎

A 桶放 B 桶旁,魚由 A 桶過 B 桶冇再對溫。 ...

冇錯有好多師兄都唔對水包括我,但係冇你所講得咁嚴重
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

論壇元老

愛德華七世

師兄你主缸宜家係米冇魚

熱心會員

係咪你D水唔夠呀?太少水

Kwong 發表於 2014-10-27 18:52
師兄你主缸宜家係米冇魚

冇魚呀

beebeechui 發表於 2014-10-27 18:57
係咪你D水唔夠呀?太少水

有大約 20L

我試過每日100%換水嚇死左條五彩魔!

alfa 發表於 2014-10-27 22:26
我試過每日100%換水嚇死左條五彩魔!

嚇死係點架?即刻死?

收其收口第二日死了

leemanho 發表於 2014-10-27 22:49
嚇死係點架?即刻死?

嚇死可以係即死,試過捉條紫狐3分鐘搞到抽筋即死

論壇元老

愛德華七世

leemanho 發表於 2014-10-27 20:48
冇魚呀

個人意見,開缸魚如藍魔、三點白、四間,捉條冇表面傷痕,睇落去夠健康,返到屋企放響主缸面對溫半個鍾後直車落去,我都係咁做,冇Q過,其實開缸魚用嚟係養菌,一條就夠,還能容忍亞摩尼亞,但要睇條魚夠唔夠強壯。

如果岩岩開缸既可以扔啲糧或者生蝦肉落缸,啲水會變濁,之後等。。。。直至有一日你會發覺啲水清左,吸走垃圾換一半水
到時落1條魔試水應該無問題

利申:1年多新手,細缸,淨係識養魔同人工小丑
9/3/14 人工公子*2 ;8/8/14 -18/9/16食苔巴; 24/11/14 -9/8/16白尾b;18/7/14 人工背心; 5/2/15 野生公子*2; 20/6/15 藍吊仔;1/8/15 青魔b; 25/10/15 火鳥*2, 火公仔

多謝咁多位師兄鼎力相助。我諗係 d 水有問題。尋日買左兩個唔透明黑色箱,諗住等 d 魚可以冇咁驚。入第一箱水,冇問題,第二箱水,表面有層油污。以為係個箱唔乾淨,再洗,倒晒兩個箱 d 水再裝過。宜家兩個箱都有油污?再乜都洗一次,再裝,仲係有油。似乎係多年工廠大廈 d 水質唔穩定,時好時差,個瀘水器又瀘唔晒。之前用透明膠箱就算有油都睇唔到,所以唔知水質有問題。

今日冇死魚,白點琉球多左幾點,但仍活潑,四間收口,但係游得 OK,不知名魔食得好少。暫時用張紙吸走 d 油先,希望佢地冇事。

宜家考慮緊買部 RODI 濾走 d 油污同其它雜質。有冇用緊既師兄可以俾 d 意見?