海水領域 SeaFishZone

查看: 11453|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

龍吐珠 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

樓主
有朋友想養一條金龍, 大約2-3千. 請問有無C兄知魚街邊間好?

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
乜金龍要成二、三千咩?乜尺寸呀?我記憶中金龍更高銀龍一級炸!

板凳
金龍唔洗2000~3000$.. 最多1000多d..
過背就貴...
不如搵我個fd佢有d門路搵 ..唔洗係街鋪昆^_^

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

地板
Mr貓仔 發表於 2012-5-19 00:00
金龍唔洗2000~3000$.. 最多1000多d..
過背就貴...
不如搵我個fd佢有d門路搵 ..唔洗係街鋪昆^_^

請問有什麼門路thx

以店舖計…
紅尾金…約2000
高背約2000-3500。
過背約5000-15000。
價錢會同質素成正比。
魚街係有一二間昆人,亦有誠實商店。
但千萬唔好俾佢改啲名呃囉。名係人改。金龍亦無咁多種名。

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

識係同細個玩的金絲貓一樣 紅pop、黑pop、老篤。大路魚種得幾個,红龍、金龍、銀龍、過背、辣椒、红尾金 、澳洲星點 等等!
記返重前细個買等一隻金絲猫時,個名勁囉! 叫 ( 告東尼 ) 足足比條蛋散要我記住e個名幾十年

高背囉 2000-3000$左右 我個人就會去魚街左邊第一檔樓上2樓老實D....唔係你唔識好多講到天花龍鳳..你就會變左個水魚....

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

朋友想養龍。想問下應用咩缸養先襯架
滴漏。假滴。或上面頂過漏好呀?高度有冇分幾高先靚架。同埋係唔係要用環同要養菌架。tks先。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

滴漏取好啦!可放多D濾材、養菌都可以、缸最好夠長5呎至7呎最好睇,不用太高有30''水位都好正、背景黑底紙、缸底用黑色不反光磚或黑色不反光避震紙

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

朋友卜1人訂左條咩過背.成雞3野.但未買缸.
但養龍佢買3呎缸.真係冇咩睇頭.同埋養龍好似好小用滴漏.
係唔係等佢多D地方游咁解呢.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

超級版主

永久禁言

水量多水質變化少,唔玩時個缸可賣返出去

ice28720 發表於 2012-10-25 14:22
滴漏取好啦!可放多D濾材、養菌都可以、缸最好夠長5呎至7呎最好睇,不用太高有30''水位都好正、背景黑底紙、 ...

養龍唔洗用滴漏,用頂濾或濾桶好夠,較集中啲菌係個缸度。缸要長身,唔洗太深,因為龍只會係水面位置游,除非有食物係缸底先會落去,缸闊度大約係魚長3倍,因為要預留空間俾佢轉身