請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: Idos601

細細既小小珊瑚缸 [複製鏈接]

Idos601 發表於 2014-11-11 23:58
看完了以下的討論, 我對加環在RT缸有些改觀, 所以我都嘗試在我RT缸中加入生物環(0.5L)來養菌.
DIY 了一個裝 ...

之前都有加環但NO3高企
個人認為文中加環係可以的
但因你玩細缸係比較難做到
因行豆同通粉都有難道
豆冇位比佢滖,又冇落水位放通粉
降NO3真係有難道
所以最後都係清環使NO3來源少D

Jamjam226 發表於 2014-11-14 20:08
之前都有加環但NO3高企
個人認為文中加環係可以的
但因你玩細缸係比較難做到

其實加環原是想增加養菌地方, 而NO3我只能靠換水來改善.
睇了一些文章, 話有一只光合菌可以減少NO3. 不知是否可行?

另外今天都執一執個缸裡部份珊瑚位置

14/11/2014
不是論壇元老,只是一名新手,請多多指教哦!

細細既小小珊瑚缸

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

收哂背果條丹麥吊唔見咗嘅

jay 發表於 2014-11-15 18:40
收哂背果條丹麥吊唔見咗嘅

已升天了.

養魚我真係唔掂, 要繼續上網睇C兄的教學.
暫時只有條睡衣(在缸1個月), 不過我幾喜歡這條魚,因為牠浮下浮下, 幾得意.

細細既小小珊瑚缸

這個小小缸仔要準備僭建啦.

細細既小小珊瑚缸

今晚check個缸水的 No3 在12.5mg/l, 暫時很滿意。
No3 在下降中,加了環暫時沒有增高 No3。

細細既小小珊瑚缸

我缸入面只醫生蝦今天換左殻,當我仔細留意時發現......是不是有喜?

細細既小小珊瑚缸

小心你個小雙魚磁刷, 會滲水入入面生綉的, 绣會滲出來, 拿起它吧

rex 發表於 2014-11-24 15:18
小心你個小雙魚磁刷, 會滲水入入面生綉的, 绣會滲出來, 拿起它吧

多謝C兄提醒.

細細既小小珊瑚缸

Idos601 發表於 2014-11-20 20:53
今晚check個缸水的 No3 在12.5mg/l, 暫時很滿意。
No3 在下降中,加了環暫時沒有增高 No3。

因早前測試No3沒有上升,所以今次為了測試便嘗試第四天才換水,在換水前順便測試下,發現No3都是維持12.5mg/l. (因之前就算隔二天換水No3都是維持50mg/l 以上)。我估之前一路都是因水喉水,及水未穩定。不過石不斷生草,很苦惱。

另外前晚加了一件瓦片來試下水(C兄送的)

今天加了條六線狐(加環後第一次加魚)

細細既小小珊瑚缸

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

幾精緻
但留意生物量,珊瑚都會有排洩
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2014-11-26 14:37
幾精緻
但留意生物量,珊瑚都會有排洩

所以我都是每二天換一次水的.

細細既小小珊瑚缸

六線狐幾煩的, 每日瞓醒佢都會整堆鼻涕出黎, 每日一堆痴起d珊瑚度

rex 發表於 2014-11-27 12:07
六線狐幾煩的, 每日瞓醒佢都會整堆鼻涕出黎, 每日一堆痴起d珊瑚度

什麼鼻涕?

細細既小小珊瑚缸

六線狐每日睡前都會分泌一些黏膜包住去保護自己, 睡醒就會脫離, 形成一peg peg野, 但又唔見果peg野會自己分解個喎

rex 發表於 2014-11-27 15:30
六線狐每日睡前都會分泌一些黏膜包住去保護自己, 睡醒就會脫離, 形成一peg peg野, 但又唔見果peg野會自己分 ...

咁得意, 等我留意下先得, 但我個條訓左係石隙. 不似其他魚浮下浮下咁.

細細既小小珊瑚缸

缸內有苔,石又不斷生草,26日加了條炮苔黃吊B、及28日加了隻馬騮蝦。希望盡快解決這些問題。
亦都是放生物環後加了第三只生物了.

馬騮蝦

細細既小小珊瑚缸

只馬騮蝦開工啦!

細細既小小珊瑚缸

離港一星期,更新下先
因成個星期沒有換水,check 了 No3 在12.5-25mg/l 之間,都可以啦。
另外有二件手指皮沒有開,其餘都沒有問題。

樓扣及樓扣腦都開始繁殖了

細細既小小珊瑚缸

又再更新下先

加入了東非手指皮及
12/12/2014

雙色瓦片
12/12/2014

但今天發覺件瓦片, 好似走了色, 所以放在缸底了.

細細既小小珊瑚缸