海水領域 SeaFishZone

樓主: emilaw
打印 上一主題 下一主題

新手求救NO3爆錶 [複製鏈接]

肥仔Tim 發表於 2014-11-14 17:25
你個缸幾多L水呀,現在有幾多L環行緊呢?還有你睇睇水面多唔多油喎,你行濾桶無除油喎
FOT NO3爆錶正常喎, ...

100L 行3L環咋。
水面無乜油......

肥仔Tim 發表於 2014-11-14 17:25
你個缸幾多L水呀,現在有幾多L環行緊呢?還有你睇睇水面多唔多油喎,你行濾桶無除油喎
FOT NO3爆錶正常喎, ...

100L 行3L環咋。
水面無乜油......

100L 你有幾多條魚,如果多少少魚,FOT一般陶瓷環最少要6L至10L,否則你只能養到幾條小魚,就不能再加,一加就死,原因應該係消化菌量唔夠,不過我都唔建議人養大多,NO3 PO4太高,只能養到魚,水質唔靚加上魚多壓力大(大下細),色一定唔會靚,另外,想處理得好,當然我會建議你用背滴或滴溜缸,因為只有滴溜缸可以放得多點環,同清除水面油及污物。真係要用濾桶,你要用兩個串聯,又或者行沙加底喉架,不過打理沙底比較麻煩!石用死石好D,千其唔好用生石,玩死人!送蟲送蟹送埋D古靈精怪真係頭都痕

肥仔Tim 發表於 2014-11-15 00:41
100L 你有幾多條魚,如果多少少魚,FOT一般陶瓷環最少要6L至10L,否則你只能養到幾條小魚,就不能再加,一加 ...

Thanks!

肥仔Tim 發表於 2014-11-15 00:41
100L 你有幾多條魚,如果多少少魚,FOT一般陶瓷環最少要6L至10L,否則你只能養到幾條小魚,就不能再加,一加 ...

師兄,
如果養5至6條大約4吋魚頂得住嗎?
謝謝!

如果得 3L 死得啦! 6L最未必得
24寸 6L環 ,最好養D細魚唔過3寸半,如果唔係!其一難睇,好似集中營咁
建議:
3.5 x 2
2.5 x 2
2 x 4
8換條好啦,意頭有正

肥仔Tim 發表於 2014-11-16 03:24
如果得 3L 死得啦! 6L最未必得
24寸 6L環 ,最好養D細魚唔過3寸半,如果唔係!其一難睇,好似集中營咁
建議 ...

咁加多濾桶得嗎?
唔係都唔知D環加去邊好......
Tim師兄唔該晒!

emilaw 發表於 2014-11-16 14:22
咁加多濾桶得嗎?
唔係都唔知D環加去邊好......
Tim師兄唔該晒!

可以!同型號串聯
不過用緊邊隻濾桶同Model,我睇睇夠唔夠力先,你要計數,我預算你個由地下到缸高度約1.5M, 你個濾桶要在1.5M flow rate唔少過750L(750L這是最底標准,即是內循環),魚越多,內循環就要多D,通常FOT Flow rate最好就你個缸既10倍,For Example: 100L為例,Flow Rate 要到900-1000L比較理想)

肥仔Tim 發表於 2014-11-17 12:01
可以!同型號串聯
不過用緊邊隻濾桶同Model,我睇睇夠唔夠力先,你要計數,我預算你個由地下到缸高度約1 ...

Atman 1050

我check唔到呢個model喎!好新還是好舊呀 ! CF1000個泵行1350L,相信應該差唔多,試下無妨