海水領域 SeaFishZone

查看: 6706|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

細缸養仙魚b [複製鏈接]

樓主
有仙魚b大得好快,要保持就選魚時要留意,
選種,珠儒仙,金頭仙,火背,麒麟仙,火炭,天王d。

沙發
newtoy 發表於 2014-11-17 20:01
鐘意bb樣多啲

我都是,細魚食得少,柯得少,無咁污水,同樣大小的缸可以養多一二條其它魚。
上星期尾日記有手指公指甲大小的白尾藍紋b,
好Q,每條100元,差d忍唔住又入左,後尾想想下白尾好快大,成年魚7-8吋,結果要放生或送魚友,所以無買。

板凳
養海魚b多時,有d魚b大得好快,無耐前養條長
翅幅,二星期大一倍,四星期大左四倍,放入缸的糧全部比搶哂,乾糧食唔飽,成日控在放糧位等喂食,見你行過都典頭典尾,差在聽唔到叫聲,結果改喂蝦仁先掂,食到肚圓哂都停唔到,結果為免其也魚餓死,將它於去西貢海放生。

地板
我都想送魚友,唔使花時間車去西貢,但送都未必有合適的人要,二吋多d返來,估唔到四星期左右變七八吋(上下翅全開),再過一個月會上十零吋……,成年魚大小會是面盤大,魚缸養唔到,好彩呢種魚(賓魚)香港地,台灣都有,唔算外來物种。

早期凍豐年蝦,f1片糧,之後冷凍蠔仔,蟹肉,蝦仁……

早期凍豐年蝦,f1片糧,之後冷凍蠔仔,蟹肉,蝦仁……