請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 5012|回復: 19

求魚缸水流改善建議 [複製鏈接]

小弟 38" 滴漏缸,連沙缸大約 270L 水,用 9000 DC 上水泵。一個出水位,如圖:

個泵有 6 格力度調節,宜家開 3 格。如果開盡 6 格就會吹到 d 魚游得好辛苦咁。

我想可以開到 6 格等 d 水循環得好 d,唔知有冇辦法可以開到 6 格但係又唔會令 d 魚遊得好辛苦既呢?希望各位師兄俾 d 意見,最好唔好太大工程。謝謝。
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

灰喉一開二
一邊不變,原位
一邊拉到去左邊後方再一開二,一個出水係頂,一個去缸中至低位向上吹

新手意見,唔好信足,但係你要求下改灰喉走位應該係最細既工程

論壇元老

開到第四,五可以嗎?
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

timothy898989 發表於 2014-11-21 13:11
灰喉一開二
一邊不變,原位
一邊拉到去左邊後方再一開二,一個出水係頂,一個去缸中至低位向上吹

謝謝意見。
個缸三面睇既,喺中間加條喉由低向上吹唔係好可行......

Terry 發表於 2014-11-21 13:42
開到第四,五可以嗎?

3 係 d 魚比較自然同舒服既,所以開 3。4 都似乎太大

試吓對住玻璃吹會柔和D喎!

師兄個缸有帽, 可以在上面T開, 吾會吾好睇

amccp 發表於 2014-11-21 14:45
試吓對住玻璃吹會柔和D喎!

試過,唔係好得,會吹散 d 沙,同埋 d 水打到橫樑,好大水聲

pat_shiu 發表於 2014-11-21 14:46
師兄個缸有帽, 可以在上面T開, 吾會吾好睇

師兄建議 T 開去邊度出水同向邊度好呢?

其實 T 開對我黎講都幾大工程,宜家 d 喉黐實晒我都唔知點拆......

leemanho 發表於 2014-11-21 13:57
謝謝意見。
個缸三面睇既,喺中間加條喉由低向上吹唔係好可行......

唔明你話咩中間加

你睇下上圖小畫家

大圖係正視圖

小圖係俯視

綠格係你個上下水槽 (如果我無睇錯的話)

你要開盡又要唔強流又要行得好,  除左開多幾個出水位我唔知點解決好了, 等其他高人解答~

timothy898989 發表於 2014-11-21 15:17
唔明你話咩中間加

你睇下上圖小畫家

哦!宜家明白了!非常謝謝師兄意見。

上面timothy ching 個圖已經好清楚, 不過提多一句, 一定要加valve(閘)去control "T"開左之後兩邊個水流.

pat_shiu 發表於 2014-11-21 16:27
上面timothy ching 個圖已經好清楚, 不過提多一句, 一定要加valve(閘)去control "T"開左之後兩邊個水流.

如來仲要加 valve,非常多謝師兄提點。

要研究下點整先......

1. d 喉黐實晒 - 直接剪開
2. valve - 加短D果絛喉度.....吾加就一定係短D果邊大流D

pat_shiu 發表於 2014-11-21 17:01
1. d 喉黐實晒 - 直接剪開
2. valve - 加短D果絛喉度.....吾加就一定係短D果邊大流D

明白!謝謝!

最佳新人 論壇元老

9千泵2個1寸嘴
加支漩影,

樹喜 發表於 2014-11-23 19:38
9千泵2個1寸嘴
加支漩影,

我本身都有個做流,宜家同個出水對吹住先,效果都 ok 既。
漩影太貴,玩唔起

最佳新人 論壇元老

leemanho 發表於 2014-11-23 20:03
我本身都有個做流,宜家同個出水對吹住先,效果都 ok 既。
漩影太貴,玩唔起

死幾條魚都返黎啦,,

個缸好靚