海水領域 SeaFishZone

查看: 10830|回復: 40
打印 上一主題 下一主題

新舊小丑 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樓主
養左年半的一對普通小丑,在早幾個月前忽然死左一條,餘下一條大概2吋大的。想幫佢搵番個伴。
所以好快就買左一條黑背心番黎,都是大概2吋大,因為死左果條都係咁上下大。養左兩三個星期放佢落缸。點知比原有的2吋大普通小丑,不停打,一見到就打。試過捉起打原有普通小丑到隔離箱三個星期左右。見黑背心好像已經熟悉了環境,所以放番原有普通小丑出黎,開頭相安無事,諗住成功,點知兩三個鐘頭後,原有普通小丑又打黑背心。前前後後試左兩三個月,捉捉放放左兩三次。兩條小丑都係不能和平共處。
昨天決定買多一條細小小的小丑(1-1.5吋左右) 番黎再試下,睇下可唔可和被打的黑背心或原有普通小丑其中一條相處。開頭先試同原有普通小丑放在一起,結果是意料中事,原有普通小丑打新小丑仔。然後再將新小丑仔同黑背心放在一起,點知黑背心打新小丑仔,睇落仲打得狼過原有普通小丑。

係咪舊小丑一定會打新小丑,還是我要買條大小丑番黎試下。而家有三條小丑係道,又唔可以放埋一齊,攪到好似格仔鋪咁,勁樣衰。有冇CHING,有類似既經驗,而最終又可以令新舊小丑和睦相處呀?

還是要我三條都放棄晒佢,再買過兩條番黎?

沙發
每次加小丑我都會買多幾條一齊落..
分散舊魚注意力.. 生存機率大d

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

板凳
小丑打真係好麻煩.唔係追下就算.係真係想打死咁樣.CHING.交易廣場喇.
一係拎起一條,睇下好唔好D.一係買條巨無霸做睇場.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

地板
買條巨無霸做睇場
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員

如果全部西起(3條),約一至兩月後,一齊放落缸,唔知得唔得呢?

先將三条分開養一段時候,另試吓改變缸内造景後,一齊入缸

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-5-20 08:36
買條巨無霸做睇場

x2
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

supertech 發表於 2012-5-20 09:39
先將三条分開養一段時候,另試吓改變缸内造景後,一齊入缸

試過唔得,但不防一試

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

vinvin 發表於 2012-5-20 16:44
試過唔得,但不防一試

轉左境後,再由新到舊放入缸可能好D.
希望有幫助師兄....加油!
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan

論壇元老

我兩條舊背心都不停打新對黑小丑 (2 背心 vs 2 黑小丑). 依加西起一條大背心, 細背心無左partner, 自己吾敢打兩條黑小丑. 2星期後先放返大背心出來.

論壇元老

tak_930 發表於 2012-5-20 09:31
如果全部西起(3條),約一至兩月後,一齊放落缸,唔知得唔得呢?

謝謝CHING意見,我會慢慢試,而家隔起晒三條。

vinvin 發表於 2012-5-20 16:44
試過唔得,但不防一試

我有一個想法,不過唔知可唔可行。將三條放埋一齊去一個好迫既地方,一段時間。
不過岩樣唔知會唔會嚇壞佢地,整死佢地。

oh08yeah08 發表於 2012-5-21 09:29
我有一個想法,不過唔知可唔可行。將三條放埋一齊去一個好迫既地方,一段時間。
不過岩樣唔知會唔會嚇壞 ...

我估小丑可能唔驚,不過最好小心睇住,費事打死

論壇元老

~~心無罣礙~~

小丑打起黎真頭痛
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

vinvin 發表於 2012-5-21 13:11
我估小丑可能唔驚,不過最好小心睇住,費事打死

CHING,你都覺得可是一試?

fung5900 發表於 2012-5-21 15:45
小丑打起黎真頭痛

係呀。。。真係好頭痛呀。。!!

oh08yeah08 發表於 2012-5-21 15:56
CHING,你都覺得可是一試?

不要太過細(有壓力),同埋要望住有無任何打架,因為可以口咬口而令其收口,咁就大獲...

DISCLAIMER: 我就未試過,唔知得唔得...

小丑天性係2條大的, 帶一班細魚仔, 不過人工環境, 基本上好多習都會扭曲, 同好多蝶同吊咁, 係海幾百條都無野, 係魚缸就見到同類打到死...
你原來已是一對的小丑(小丑定律, 大女細公), 死左條細的, 個條係公黎, 你依家個條2吋係魚女. 你加條同size的, 佢地爭做女, 一定係打, 你加條大的, 如3吋魚, 3吋魚多數都一樣係魚女時, 同你家的魚女都一樣打.
所以要小丑和平配對, 最易係一大一細, 你已有女, 就加條1吋魚仔比佢配.
當然有d魚係好惡死, 你可先放魚仔入缸, 到佢1,2星期定晒, 食晒糧, 你再放女, 咁就會較易成功.
見師兄好多丑, 我想都係要揀2條, 配好就其他交易廣場見吧. 小丑的野, 配對到, 就會殺其他小丑, 最討厭係, 佢地今日唔打, 明天唔打, 有時等一排先打, 真係殺你一個措手不及的

dcpip_betta 發表於 2012-5-21 16:49
小丑天性係2條大的, 帶一班細魚仔, 不過人工環境, 基本上好多習都會扭曲, 同好多蝶同吊咁, 係海幾百條都無野 ...

我之前係死左條大架,即我而家缸內的是男(公)?咁我係唔係只要買番條大野就會唔打?