海水領域 SeaFishZone

樓主: oh08yeah08
打印 上一主題 下一主題

新舊小丑 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樓主
養左年半的一對普通小丑,在早幾個月前忽然死左一條,餘下一條大概2吋大的。想幫佢搵番個伴。
所以好快就買左一條黑背心番黎,都是大概2吋大,因為死左果條都係咁上下大。養左兩三個星期放佢落缸。點知比原有的2吋大普通小丑,不停打,一見到就打。試過捉起打原有普通小丑到隔離箱三個星期左右。見黑背心好像已經熟悉了環境,所以放番原有普通小丑出黎,開頭相安無事,諗住成功,點知兩三個鐘頭後,原有普通小丑又打黑背心。前前後後試左兩三個月,捉捉放放左兩三次。兩條小丑都係不能和平共處。
昨天決定買多一條細小小的小丑(1-1.5吋左右) 番黎再試下,睇下可唔可和被打的黑背心或原有普通小丑其中一條相處。開頭先試同原有普通小丑放在一起,結果是意料中事,原有普通小丑打新小丑仔。然後再將新小丑仔同黑背心放在一起,點知黑背心打新小丑仔,睇落仲打得狼過原有普通小丑。

係咪舊小丑一定會打新小丑,還是我要買條大小丑番黎試下。而家有三條小丑係道,又唔可以放埋一齊,攪到好似格仔鋪咁,勁樣衰。有冇CHING,有類似既經驗,而最終又可以令新舊小丑和睦相處呀?

還是要我三條都放棄晒佢,再買過兩條番黎?

沙發
tak_930 發表於 2012-5-20 09:31
如果全部西起(3條),約一至兩月後,一齊放落缸,唔知得唔得呢?

謝謝CHING意見,我會慢慢試,而家隔起晒三條。

板凳
vinvin 發表於 2012-5-20 16:44
試過唔得,但不防一試

我有一個想法,不過唔知可唔可行。將三條放埋一齊去一個好迫既地方,一段時間。
不過岩樣唔知會唔會嚇壞佢地,整死佢地。

地板
vinvin 發表於 2012-5-21 13:11
我估小丑可能唔驚,不過最好小心睇住,費事打死

CHING,你都覺得可是一試?

fung5900 發表於 2012-5-21 15:45
小丑打起黎真頭痛

係呀。。。真係好頭痛呀。。!!

dcpip_betta 發表於 2012-5-21 16:49
小丑天性係2條大的, 帶一班細魚仔, 不過人工環境, 基本上好多習都會扭曲, 同好多蝶同吊咁, 係海幾百條都無野 ...

我之前係死左條大架,即我而家缸內的是男(公)?咁我係唔係只要買番條大野就會唔打?

vinvin 發表於 2012-5-21 16:27
不要太過細(有壓力),同埋要望住有無任何打架,因為可以口咬口而令其收口,咁就大獲...

DISCLAIMER: 我 ...

有小小機會成功都會試下

dcpip_betta 發表於 2012-5-22 14:44
舊會打新, 所以一定係如我之前講, 捉舊魚, 先放細魚等佢適應魚缸, 之後再放舊魚.
但是我自己家的母魚較特 ...

CHING你母魚幾大條呀?

唔想再做格仔鋪,今早放晒三條落缸,誰勝誰負今晚就知。
(1) 普通小丑
(2) 黑背心小丑
(3) 黑小丑

第一回合
黑小丑已經被打到入院...
普通小丑同黑背心仲搏鬥緊,好像普通小丑占上風。

普通小丑同黑背心開始打小左了,希望情況會一路改善,慢慢變唔打就好了。

今早起身發現黑背心被打到縮埋一角。
所以決定再次足起打佢的普通小丑。