海水領域 SeaFishZone

查看: 4270|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

求救 [複製鏈接]

樓主
想請教,原本一條魚擦身,落tdc隔日落,落兩次換一次水,共落左4次,無效,之後試落藍十字,早晚落,三日落左五次,足銅,開始見到白點出哂黎,其中一條魔魚十幾點,其他有數條魚有幾點,第五日,魔魚白點退左,其他魚依舊,還多左幾條魚擦身,第九日,亦即足藥第六日,白點無退,每條魚都幾點,擦身照舊,見水濁,大換水五份四,換水後落了L字頭抗生素(因有魚眼凸),另分早晚共三次補足銅,今天第十二日,亦即第一次足銅既第九日,沒改善,沒惡化,魚照有白點,每條幾點至十點左右,數條魚繼續擦身,我還要keep銅繼續等,還是之後再看情況沒改善要換另一隻藥phoniex?大換水後可用另一隻藥嗎?為何足銅白點還不退清,我用sera測銅的,謝謝幫忙

最佳新人

沙發
師兄,你有沒有落喉底架及沙底

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

板凳
白點同落喉底架及沙底
有關係?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

地板
滴漏缸,少量沙裝飾,thanks

最佳新人

ybkwok 發表於 2014-11-25 18:52
白點同落喉底架及沙底
有關係?

因為沙底加候架吸咗大量的銅藥,所以落了啲銅未夠份量了。所以醫吾倒。

我有用sera測銅劑喎

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

昨晚熄左水冷,溫度經過一晚調整上升兩度多,今早接近29度,另再補多一次份量銅,今早白點明顯多了,請教大家怎辦

建議你先改用另一測銅劑“藍十字或沙利發“,先確定是否夠銅再作决定

師兄早晨,銅藥我用藍十字,測銅我用sera,我每日早晚都有測,色域是0.3-0.6既藍色,想問沙利發英文名咩,有相嗎,謝謝

kingangelfish 發表於 2014-11-26 11:40
師兄早晨,銅藥我用藍十字,測銅我用sera,我每日早晚都有測,色域是0.3-0.6既藍色,想問沙利發英文名咩,有 ...

沙利發salifert,因我也有用過sera測銅劑不是那麼準確(可能是本人問題)

最佳新人

kingangelfish 發表於 2014-11-26 11:40
師兄早晨,銅藥我用藍十字,測銅我用sera,我每日早晚都有測,色域是0.3-0.6既藍色,想問沙利發英文名咩,有 ...

師兄,其實可以每24小時加小量銅,直至有好轉就停藥,可以吾用測銅濟

但已經0.5了,還要再加?

最佳新人

kingangelfish 發表於 2014-11-26 17:47

師兄,你這兩天觀察下有沒有好轉先,師兄現在天氣都要開水冷机,師兄你開咗缸幾耐。

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

kingangelfish 發表於 2014-11-26 17:47

大部分情況0.5都能清白點,遇着較悪的,係要高過0.5,我試過加到0.8都唔得。

開缸四個月,用舊環,昨晚熄了水冷就29度了

調高銅量魚受到嗎

最佳新人

kingangelfish 發表於 2014-11-26 19:21
調高銅量魚受到嗎

份量少啲,24落及觀察

今早測銅後,銅量仍未到0.6或以上(sera測銅劑色板0.3-0.6為同一格),之後再加了一次份量銅,白點無退,幢仙越來越多點,其他魚都陸續有十點白點,想請教我是繼續觀察還是大換水轉pointex?

師兄,不如你試轉用salifert測銅先吖,我上星期都爆白點和擦身,到今日足足落咗藍十字說明份量一倍以上,測銅先得0.25左右,但白點早兩曰已唔見有,擦身就好間中擦,我連沙缸大概350升水,第一曰落8ml, 跟住每日落2ml.