海水領域 SeaFishZone

查看: 3267|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

生石定白點? [複製鏈接]

樓主

尋日入手, 係鋪頭時同其他魚有打鬥 (輕微)

兌水入缸後今日留意到有D白色點, 凸起/粒狀既 (紅圈位置先係, 其他唔係黎嫁)

現況OK, 食粒糧(F1), 大便正常(痾番F1糧既色, 紅色)

無Q缸, 點處理/治療??

依幾日會換水, 要停止嗎? 定可以繼續換水? (換水為我缸定期工作)

之前舊缸養過幾條藍圈B都番老家, 我唔想新缸又係咁...依條今次仲變緊身

麻煩各位師兄幫幫手, THANKS~

沙發
似係白點

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

板凳
白點

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

地板
早發現就早D落藥控制一下
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

係咪落tdc? 係rt落有無問題?

已過舊文,都係暫時觀察為上策!thanks~

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

timothy898989 發表於 2014-11-30 19:37
係咪落tdc? 係rt落有無問題?

唔好制呀!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

身上多唔多細白? 如得一兩粒細白應該不是白點, 又或者好初期
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

tina_leung424 發表於 2014-12-2 21:37
身上多唔多細白? 如得一兩粒細白應該不是白點, 又或者好初期

到埗條魚無特別, 無餵食
第日用F1餵食, 有一兩粒白點
尋日少左白點但多班點同痾白屎, 即時換水, 餵食都正常
今晚收工先可以更新下

P.S. 宜家識搶糧隻手一係缸頂佢就標上去等野食

Kwong 發表於 2014-12-1 03:02
唔好制呀!

無呀

READ左舊文, RT有白點好難滅絕, 唯有練好啲魚既身體