海水領域 SeaFishZone

查看: 8668|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

Q死魚 [複製鏈接]

樓主
星期五晚在生蟲買入條2吋半粉吊。回家過用主缸水對溫對水,TDC浴後便入Q缸加主缸水。星期六晚用主缸水把Q缸全換水。但一直未開口。星期日早上便發現死在Q缸內。死後沒有表面傷痕。
有沒有高手知道死亡原因,我怕下次入魚又會Q死魚。

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
點解一開始就用TDC?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

板凳
我都係用TDC 淡水檢疫3分鐘
暫時未試過有陣亡
係咪魚本身有問題?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

地板
我買左新魚,首先放入Q桶觀察及訓練開口,
有病才用藥,或用AB桶方法醫治!
如果冇病痛,就用隔魚箱放入主缸,
等待時機入缸!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

我只用TDC,沒有淡水。買之前條粉吊都好活躍同好有反應,所以先買。但回家落Q缸後,不停地左右游。唔知係唔係本身有事?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

不停左右轉,可能只係受驚,
下次再有同樣情況,先不要用藥,
用一個細筲箕,給住條魚,冷靜下來再決定下一步
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

通常要觀察多少天才可確定無病?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我個標準係7日
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

其實Q缸一般細,藥好難控制得好.魚邊有咁多立立什什病,見意只針對白點,條魚對好水·開口有態就車落主缸,到主缸魚擦身,收口,衝水流.然後先一次過落籃十字、其它什麼藥無諗,除了柯白C加抗生素。需然方法比較邪門,但死傷情況一定減少。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

我只過淡三分鐘,然後直車主缸。Q魚對我來說是浪費時間。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

你去買魚都會選條健康的,過淡只是防ufo.

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

wkchow 發表於 2014-12-7 22:19
我只用TDC,沒有淡水。買之前條粉吊都好活躍同好有反應,所以先買。但回家落Q缸後,不停地左右游。唔知係唔係 ...

咁就幾生猛都死喇!用TDC浸完魚再落Q缸,師兄TDC唔係咁用架!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

多謝各位回覆。我之前買魚都係直車落主缸,因為今次睇文多了知道落缸前最好先Q,所以今次入魚想Q一Q先入缸,點知比我Q死。其實網上太多唔同Q魚方法,我都唔知邊種好。我見支TDC上寫明多藥浴,所以便試一下啦。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

其實各C各法.
我就乜都Q
有D就乜都唔Q
但我6年未反個缸
有D就成日反缸.
唔Q唔代表會反.Q亦唔肯定唔反.
只係要控制得宜就OK了.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

之前睇過很多理論Q魚,但好老實講,我自己試過Q死魚,就算唔死都搞到非常無狀態,因為每日換水,又曬來曬去,搞到遲遲唔開口食野。我現在既做法跟版主一樣,但揀魚一定要好好狀態,如果唔好可以等下次再買,什麼皇帝太后藍面等等全年都有,為乜一定每次出魚街就一定要買魚。新魚回家後,我會放入Q缸(Q缸全年都有D評價魚魚在裡面生活,亦有化氮以及生物環)觀察,通常如果真係有病,三四日通常已睇到,然後才針對病而落藥去醫。

全年有Q缸既另一個好處是將一D較噁既魚魚曬入Q缸坐牢

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

q魚要有合適設備,我q缸都有幾十升水
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

多謝各位意見,下次買魚後,都只過淡,之後入Q缸,每日換水,如開口便入主缸。
另外,因Q缸要100%換水嗎?還是可以只換一半?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

Q缸其實你成熟有環的話.唔駛成日換.我係落完銅.8日到就全換.
因等待迎接新魚來臨.先換.唔FING頭我都唔會過淡.其實睇幾日就知要唔要過淡.
唔係,係唔係都過淡的.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

魚魚如果在Q缸裡面(假設Q缸有生物環以及化氮)無事無幹,點解要換水?除非魚魚被發現有病要落藥,完了療程之後,又或者,Q缸完全無生物環以及化氮,咁就需要換水。