海水領域 SeaFishZone

查看: 10687|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

請教用生物石養魚 [複製鏈接]

樓主
C兄你係想玩咩先?瑚仙缸定係用死石黎做景呢?

沙發
pat_shiu 發表於 2014-12-9 11:16
各位師兄,我有D吾明,在RT缸不能用藥是因為珊瑚會死。
但FOT中,如果藥對環中的菌沒大害,也應該對生物石 ...

生物石嘅菌種好多,而生物環嘅菌種少好多

板凳
marcokong 發表於 2014-12-9 11:53
我有用生物石(應該係死石先啱),我會主缸落銅又會落抗生素,
不過就無落TDC及OJI

C兄咁你D石仲有冇生紫台同D其他生物呢
例如鬼爪或者D管蟲

地板
freeman20134 發表於 2014-12-10 00:06
師兄,我打算用死石做景,唔知係咪死石可以養番做生既生物石,因為聽其他師兄講用生物石養魚會靚啲 ...

樓上已經有C兄講咗,死石如果本身有葯係唔會養返做生物石

freeman20134 發表於 2014-12-10 00:47
咁一開始活石做死石之後落缸,唔落藥,過一段時間會唔會變番活石?

咁點解唔一開始用活石養呢

freeman20134 發表於 2014-12-10 01:02
驚一開始用活石唔知有乜嘢蟲,清唔乾淨,到時搞到做缸都係

用呢枝野浸過D石先落缸,記住打氣浸,份量我冇跟說明咁用,
我大約50磅石落咗半枝打住氣浸咗半日 20141210_0202414.jpg

起碼1年前浸過到而家我未見過有火刺蟲或其他有害嘅生物

如果你想要返D蝦蟹就唔好浸啦,必死絕
但記住浸完要羅新開鹽水過冷河先好落缸行水

Kwong 發表於 2014-12-10 03:11
師兄,想問你果支係乜嘢嚟架!浸完之後係米冇曬生物!

枝野專係浸珊瑚用,防害蟲用

freeman20134 發表於 2014-12-10 11:52
咁我想問用黎支藥水同浸熱水再曬太陽做死石有冇分別?
thx!師兄咁耐心解答

緊係有分別,浸完都仲係生物石只係殺死D害蟲姐,
而用熱水浸係殺死所有生物叫死石

金魚街有得賣