海水領域 SeaFishZone

查看: 15000|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

邊個牌子生物環養菌量最多? [複製鏈接]

樓主
SERA、PH、MA、DAZS、AZOO或Monoball、Ehelm珠、Ph珠、Matrix石……邊隻每1L 有幾多㎡/l

定公認SERA環最靚養菌量最多?咁SERA環每1L 又有幾多㎡/l

thx!

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
其實都冇話邊個最好,每個牌子包裝都有說明D環養菌糧,都係個人喜歡
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

板凳
Kwong 發表於 2014-12-10 02:25
其實都冇話邊個最好,每個牌子包裝都有說明D環養菌糧,都係個人喜歡

如果價錢差唔多,梗係揀隻養菌量多啲既生物環啦!

論壇元老

地板
PH🐷

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

PH比較多及比較貴
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

我自己之前用過Ma以及其他雜牌子,但總是有白點病等等問題,後來換上了Sera之後,情況的確大大好轉了,但當然,亦可能同我已學懂如何用銅藥有關。現在水亦全穩定曬,新魚魚回家後只係放入Q缸觀察幾日就即車落主缸,從來無事發生過,我覺得同Sera生物環都有D關係。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

PH  我睇過編野. 好似PH最多.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

用左sera環後用銅及TDC得心應手

聽幾位師兄咁講,應該都係SERA同PH最好

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

我用更 ma、ehelm ball、生物石

論壇元老

神一樣的對手

之前有check過呢3種資料, 菌量 PH>SERA>MA
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

kenjigood 發表於 2014-12-10 12:05
之前有check過呢3種資料, 菌量 PH>SERA>MA

竟然PH菌量多過SERA…

PH S size

最佳新人 論壇元老

sera 表積面積其實唔多. 只係佢個結構特別D.
記憶中PH mono ball 表面面積 比 SERA 多成倍.

nickdo 發表於 2014-12-10 14:37
sera 表積面積其實唔多. 只係佢個結構特別D.
記憶中PH mono ball 表面面積 比 SERA 多成倍.

咁PH mono ball可唔可以當生物環用呢?

最佳新人 論壇元老

freeman20134 發表於 2014-12-10 16:41
咁PH mono ball可唔可以當生物環用呢?

都係養菌之MA, 不過MONO BALL唔似SERA有反銷化作用喎.

nickdo 發表於 2014-12-10 17:32
都係養菌之MA, 不過MONO BALL唔似SERA有反銷化作用喎.

乜嘢叫反銷化作用啊?

freeman20134 發表於 2014-12-10 18:03
乜嘢叫反銷化作用啊?

nitrifying and denitrifying

點解好小人用matrix石仔?!