海水領域 SeaFishZone

查看: 6961|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

呢行玩完 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
魚店魚友越來越少

咩原因?利潤唔高吧!

沙發

板凳
愈來愈少人玩。咁魚店就做唔住啦

又唔會玩完既,總有人養魚,只係個行業會痿縮
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

地板
收入追唔到通漲, 窮...無錢買.
40x20x24; FOT, Ecotech Vectra M1, Maxspect Gyre 250, Vertex Omega 150, SERA 10L
番茄(16-3-09),  藍圈(23-10-09), 背心1(20-12-09), 雙印蝶(1-2-11), 檸檬批(17-09-10), 藍仙仔(02-12-11-Jul15),巴西石美(16-12-11).大紅海金蝶(7-1-12),小紅海金蝶(13-12-11),金眼吊(02-06-14to07-10-21),灰仙b(2014),背心2(2015),小双印(Dec16),金毛巾(Dec16),南澳藍面(Dec17),金毛巾2(Nov20)

1. 租金太責
2. 新手/入門其實吾小, 不過好多人玩吾到放棄
3. 新客玩吾到/死魚, 其實好多地舖要檢討下

以咩角度睇先?

作為消費者, 依啲算高消費同高費時既活動 (我指正常設備同維護, 個啲懶人MODE唔計), 基本上要有番少少養魚知識/心態先玩得耐

當然, 近幾年睇住魚街變成咁, 唔多唔少都要多謝班北方「自由淫」

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

仲要有個別fb討論區,教壞新手,
令新手放棄離場
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

魚店分布太散!

哂氣
每行都有循還,唔通年年都咁好生意咩
如果真係冇得做,日記,魚公點會一星期返幾水魚
當然,租貴引至魚價上升係一個令人卻步的大原因
養魚,珊瑚,只有越玩越貴,價錢貴左,只會買少d
買少左自然覺得魚店生意有影響
如果你話魚店唔集中,更加好笑
有好野自然有人識搵,唔通旺角d金鋪咁集中就肯定間間都好生意?

樓主定期唱淡

timothy898989 發表於 2014-12-12 14:33
以咩角度睇先?

作為消費者, 依啲算高消費同高費時既活動 (我指正常設備同維護, 個啲懶人MOD ...

"高費時x2" - 好多玩得幾好D師兄都係因為小朋友放棄左....

pat_shiu 發表於 2014-12-12 15:51
"高費時x2" - 好多玩得幾好D師兄都係因為小朋友放棄左....

YES..換多次水都比老虎鬧,但有時唔換又真係唔得,換得又一粒鐘以上,又話有心機照顧D魚都唔照顧下個仔

NEDVEDYIP 發表於 2014-12-12 15:59
YES..換多次水都比老虎鬧,但有時唔換又真係唔得,換得又一粒鐘以上,又話有心機照顧D魚都唔照顧下個仔:l ...

師兄我地老虎係吾係識嫁?!?!??!!?

好彩我未有姐

不過有個時唔知點算喇

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

pun 發表於 2014-12-12 15:51
樓主定期唱淡

又好似係播
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

pat_shiu 發表於 2014-12-12 16:15
師兄我地老虎係吾係識嫁?!?!??!!?

其實男人既浪漫佢地識條春咩

論壇元老

神一樣的對手

老虎唔理, 生日仲叫我捉魚當禮物
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

kenjigood 發表於 2014-12-12 16:55
老虎唔理, 生日仲叫我捉魚當禮物

好曬呀
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

超級版主

海水領域無上權威終極創辦人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

最重要原因:鋪租太貴

ybkwok 發表於 2014-12-12 14:41
仲要有個別fb討論區,教壞新手,
令新手放棄離場

X2