海水領域 SeaFishZone

查看: 10484|回復: 34
打印 上一主題 下一主題

背滴流缸怎樣能夠養好一缸海水魚 [複製鏈接]

樓主
請各位如何在背滴流缸養好一缸海水魚,例如要有什麼設備,魚的數量,謝謝!

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
你想用幾大?
成本高,定中?
有冇目標魚?
返工冬眠放工失蹤善良熊

板凳
成本中,24吋,細仙魚多,謝謝

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

地板
albert71hk 發表於 2012-5-22 07:55
成本中,24吋,細仙魚多,謝謝

越簡單越好

最佳新人

我而家缸係24"
24"DASZ 2管,一白一藍
Tunze 6025
第一倉
白棉
第二倉
Nac QQ
5L S size MA 環
1Seachem Matrix
NwwJet 1200 最後一倉

都養左4條大仙,3條細仙,1條小丑
不過當然啦,師兄講得岩的
養細仙比較好,唔會點大,冇咁哂位
我就要換缸了,36"/48"背滴

好的化痰,靚水,夠流光

石頭 發表於 2012-5-22 09:42
好的化痰,靚水,夠流光

靚水? 如何令到d水可以比到d魚有一個舒服的家? 請各位比d意見, 謝謝!

ninoxmarco 發表於 2012-5-22 09:39
我而家缸係24"
24"DASZ 2管,一白一藍
Tunze 6025

其實你的設備同我的設備近乎相似, 但是我的細仙魚經常不出三個月便仙遊, 點可以令到佢地長命多一至二年,請指教, 謝謝大家!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

albert71hk 發表於 2012-5-22 10:31
其實你的設備同我的設備近乎相似, 但是我的細仙魚經常不出三個月便仙遊, 點可以令到佢地長命多一 ...

C 兄你養幾耐水加魚? 加魚是否太密? 有無換水,CHECK 水質? 有無用好D環? 是否有其化惡魚?

深水角 發表於 2012-5-22 11:12
C 兄你養幾耐水加魚? 加魚是否太密? 有無換水,CHECK 水質? 有無用好D環? 是否有其化惡魚?

養水約一個月,約10條(全是細魚),一星期3次換水, 每次1/10,d環絕對ok,唯獨沒有check水質

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

albert71hk 發表於 2012-5-22 11:28
養水約一個月,約10條(全是細魚),一星期3次換水, 每次1/10,d環絕對ok,唯獨沒有check水質

每星期換3次水咁蜜??? 咁你D水係RO水還是水喉水??

PH多少? 有無用化痰氣?
沙底?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老

深水角 發表於 2012-5-22 11:32
每星期換3次水咁蜜??? 咁你D水係RO水還是水喉水??

PH多少? 有無用化痰氣?

唔好意思, 搭訕一問, 我都一星期有時換3 次水 (每次大約10%), 算密嗎?

其實換太多會不會有反效果?  (我是廁所水)

Professor 發表於 2012-5-22 11:43
唔好意思, 搭訕一問, 我都一星期有時換3 次水 (每次大約10%), 算密嗎?

其實換太多會不會有反效果?  (我 ...

版大你個SPS缸或FOT缸?
本人覺得RT或FOT不用一星期換3次水咁密.........

有時換得太多,真係會有反效果,例如D益菌在環內,可能因此而死亡...(不過沒有證明),但外國有魚友說過...
最好一星期換一次水(RT/RT & FOT) 每次...1/5.....但本人覺得,如缸水穩定不用常換水都可以......我有時二星期至一個月,才換一次水....(我係瑚仙缸).......因瑚仙缸不可以換太頻密.....否則仙魚容易爆白....

上面樓主說成日換水養不到魚......可能呢個原因....
我自己很少換水.....無乜嘢不用換....可能D魚反而仲長壽......現在缸水四,五年....
希望小小心得可幫到你們.......(PS 可能你們常換水,水質可能靚過我)
最好保持PH8.1-PH8.3......不過我無CHECK, 只靠看魚身上的顏色,是否要換水.....

Professor 發表於 2012-5-22 11:43

其實換太多會不會有反效果?  (我 ...

水是水喉水, 有用化痰 (Nac QQ), sorry ph 沒有check

深水角 發表於 2012-5-22 11:52
本人覺得RT或FOT不用一星期換3次水咁密.........

AGREE 深水角 CHING 所講,不用咁密換水,魚魚未必能夠適應啦

eddie330 發表於 2012-5-22 11:59
我缸都係背滴流(24吋),不過唔知算唔算養得好...(本人覺得唔死魚冇病就OK)

缸24 X 14 X 15 , 9條仙仔3條小 ...

高手, 你的意見是一個好好的參考, 謝謝!

albert71hk 發表於 2012-5-22 12:19
高手, 你的意見是一個好好的參考, 謝謝!

每次換水,海水元素都沒有加?

論壇元老

我缸係20x15x20,自制LED,一半白一半藍,1200L上水泵,Tunze 6025造流
3吋背滴頭倉白棉+環+石仔,二倉全環,尾倉上水泵(環用5L/MA,2L/PH,3L/雜環)
化氮用BM QQ,冇水汵,冇殺菌
現有3'一楝,2'藍仙,2'紫月,1.5'法仙,3'藍吊,3"黄吊,3"雞心及各類小丑6條
維護方法7-10天換1/3缸水加小半蓋菌水,
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老

深水角 發表於 2012-5-22 11:52

明晒!

我就一直以為換水是令水質好的硬道理來, 見自己器材不及別人好, 便勤力換水"將勤補窮"!
不過我有時都會反問自己, 好地地無啦啦又換咁多水, d 魚會唔會唔慣呢?

真是勤又係死, 太懶又不是好! 唯有自己找個平衡點

查實最近我出差回來, 缸有死珊瑚及死魚, 這兩星期才一星期三次那麼密,
平時我一星期一次, 每次20%左右, 應該沒什麼問題吧  

我用的廁所水, 就是貪佢有人工鹽調不出來的海水元素, d 珊瑚或者因此靚仔d,
所以換得多一點

謝謝分享心得~!  

Professor 發表於 2012-5-22 13:08
明晒!

我就一直以為換水是令水質好的硬道理來, 見自己器材不及別人好, 便勤力換水"將勤補窮"!

其實廁所水係集中好多元素......係化學鹽沒有的東西,但壞處有時好多菌,要過瀘先落得缸,有時大廈清洗水缸...
添加化學物.....亦會有机會反缸....(小心)

其實習慣性每星期或二星期換1/5水係好的....不過化學鹽大部份都有添加鈣,鎂等.....小小營養
有時不夠,我都會每星期加鈣粉,鎂,iodine,等.......