海水領域 SeaFishZone

樓主: albert71hk
打印 上一主題 下一主題

背滴流缸怎樣能夠養好一缸海水魚 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

albert71hk 發表於 2012-5-22 11:53
水是水喉水, 有用化痰 (Nac QQ), sorry ph 沒有check

你可以臨換水前一晚,裝定一桶水用來換水....(主要走了氯氣)

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老

深水角 發表於 2012-5-22 13:14
其實廁所水係集中好多元素......係化學鹽沒有的東西,但壞處有時好多菌,要過瀘先落得缸,有時大廈清洗水缸. ...

我有 3 重過濾過先o架~ 仲有日日睇廈通告o既!
除此之外都有加師兄上述講的東西~

不過我都覺得換水太多 (可能成日o向屋企冇野做搵野做)
改番少d 好d~!  

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

Professor 發表於 2012-5-22 13:54
我有 3 重過濾過先o架~ 仲有日日睇廈通告o既!
除此之外都有加師兄上述講的東西~

or may be ......
你玩角都用廁所水?

有無其他魚?

深水角 發表於 2012-5-22 13:57
or may be ......
你玩角都用廁所水?

我覺得 (只是我覺得咋下) 廁所水先好野啊~!
兼且我懶, 廁所水開出來便用得, 岩晒懶人

RT 缸魚有 14 條, 不過對上一次有"意外", 死左4 條寶石, 現剩 10 條, 魔兩條, 一條巴士, 其他全部為丑類生物~

Professor 發表於 2012-5-22 14:03
我覺得 (只是我覺得咋下) 廁所水先好野啊~!
兼且我懶, 廁所水開出來便用得, 岩晒懶人

我亦同意你所說........廁所水養珊瑚一流....
但我試過一次無睇大廈通告............洗水缸.......加了一次廁所水...反了一缸靚魚...
之後改用化學鹽...

深水角 發表於 2012-5-22 14:05
我亦同意你所說........廁所水養珊瑚一流....
但我試過一次無睇大廈通告............洗水缸.......加了一 ...

我好勤力爬文O架~
這個我知道, 因此成日啤住大廈通告~  兼且全部看更管理員都知我偷水撚魚, 佢地會報告O架喇~

我平時派唔少煙俾D 看更吃, 養兵千日, 用在一時! 嘻嘻!
真係派到有點似國產零零柒派煙俾公安咁O架~

Professor 發表於 2012-5-22 14:11
我好勤力爬文O架~
這個我知道, 因此成日啤住大廈通告~  兼且全部看更管理員都知我偷水撚魚, 佢地會報告O ...

小心一陣報漏料.......................比你...

深水角 發表於 2012-5-22 14:12
小心一陣報漏料.......................比你...

自己睇唔到, 人地又報漏... 咁就抵死了!

想當年阿叔我落重注買"金沙寶",  SURE WIN 都可以跑跑下跑跛腳O既!
O個次打擊仲大!

呢D 野, 只怪自己唔好彩了~

Professor 發表於 2012-5-22 14:17
自己睇唔到, 人地又報漏... 咁就抵死了!

想當年阿叔我落重注買"金沙寶",  SURE WIN 都可以跑跑下跑跛腳 ...

....
你幾多缸魚?

深水角 發表於 2012-5-22 14:21
....
你幾多缸魚?

兩缸, FOT 本身是醫生缸來而已, 好細的~ 現在住左兩條丑:

Professor 發表於 2012-5-22 14:29
兩缸, FOT 本身是醫生缸來而已, 好細的~ 現在住左兩條丑:

玩繁殖??

深水角 發表於 2012-5-22 14:31
玩繁殖??

等到花兒也謝了!

唔好離題啦! FOT 我也有用ZOEVIT o既 SP, Bio-mate, Coral Snow 來淨化下水質的~
(反正都"沖開", 落開個 RT 缸, 唔爭在倒D 入FOT)

我個人 (個人咋下) 廁所水 FOT 換水太密, 反而魚兒有不適應的徵狀, 如成日匿埋, 係有野吃至出來.
相反, 換水少D 就冇以上問題喇!

所以, 我個人結論是廁所水, RT 可以密少少, FOT 特別是細魚的FOT 疏D 好!
少少個人經驗, 有錯打傻傻地的單眼仔好了!  

Professor 發表於 2012-5-22 14:43
等到花兒也謝了!

唔好離題啦! FOT 我也有用ZOEVIT o既 SP, Bio-mate, Coral Snow 來淨化下水質的~

GOOD REPORT...

深水角 發表於 2012-5-22 14:45
GOOD REPORT...

不敢當!  客氣客氣~!  

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

換水時,都係換放水係沙缸,
等化氮做半個鐘野,之後先上主缸
廁所咸水
返工冬眠放工失蹤善良熊