海水領域 SeaFishZone

查看: 10529|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

背滴流缸怎樣能夠養好一缸海水魚 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

樓主
albert71hk 發表於 2012-5-22 10:31
其實你的設備同我的設備近乎相似, 但是我的細仙魚經常不出三個月便仙遊, 點可以令到佢地長命多一 ...

C 兄你養幾耐水加魚? 加魚是否太密? 有無換水,CHECK 水質? 有無用好D環? 是否有其化惡魚?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
albert71hk 發表於 2012-5-22 11:28
養水約一個月,約10條(全是細魚),一星期3次換水, 每次1/10,d環絕對ok,唯獨沒有check水質

每星期換3次水咁蜜??? 咁你D水係RO水還是水喉水??

PH多少? 有無用化痰氣?
沙底?

板凳
Professor 發表於 2012-5-22 11:43
唔好意思, 搭訕一問, 我都一星期有時換3 次水 (每次大約10%), 算密嗎?

其實換太多會不會有反效果?  (我 ...

版大你個SPS缸或FOT缸?
本人覺得RT或FOT不用一星期換3次水咁密.........

有時換得太多,真係會有反效果,例如D益菌在環內,可能因此而死亡...(不過沒有證明),但外國有魚友說過...
最好一星期換一次水(RT/RT & FOT) 每次...1/5.....但本人覺得,如缸水穩定不用常換水都可以......我有時二星期至一個月,才換一次水....(我係瑚仙缸).......因瑚仙缸不可以換太頻密.....否則仙魚容易爆白....

上面樓主說成日換水養不到魚......可能呢個原因....
我自己很少換水.....無乜嘢不用換....可能D魚反而仲長壽......現在缸水四,五年....
希望小小心得可幫到你們.......(PS 可能你們常換水,水質可能靚過我)
最好保持PH8.1-PH8.3......不過我無CHECK, 只靠看魚身上的顏色,是否要換水.....

地板
Professor 發表於 2012-5-22 13:08
明晒!

我就一直以為換水是令水質好的硬道理來, 見自己器材不及別人好, 便勤力換水"將勤補窮"!

其實廁所水係集中好多元素......係化學鹽沒有的東西,但壞處有時好多菌,要過瀘先落得缸,有時大廈清洗水缸...
添加化學物.....亦會有机會反缸....(小心)

其實習慣性每星期或二星期換1/5水係好的....不過化學鹽大部份都有添加鈣,鎂等.....小小營養
有時不夠,我都會每星期加鈣粉,鎂,iodine,等.......

albert71hk 發表於 2012-5-22 11:53
水是水喉水, 有用化痰 (Nac QQ), sorry ph 沒有check

你可以臨換水前一晚,裝定一桶水用來換水....(主要走了氯氣)

Professor 發表於 2012-5-22 13:54
我有 3 重過濾過先o架~ 仲有日日睇廈通告o既!
除此之外都有加師兄上述講的東西~

or may be ......
你玩角都用廁所水?

有無其他魚?

Professor 發表於 2012-5-22 14:03
我覺得 (只是我覺得咋下) 廁所水先好野啊~!
兼且我懶, 廁所水開出來便用得, 岩晒懶人

我亦同意你所說........廁所水養珊瑚一流....
但我試過一次無睇大廈通告............洗水缸.......加了一次廁所水...反了一缸靚魚...
之後改用化學鹽...

Professor 發表於 2012-5-22 14:11
我好勤力爬文O架~
這個我知道, 因此成日啤住大廈通告~  兼且全部看更管理員都知我偷水撚魚, 佢地會報告O ...

小心一陣報漏料.......................比你...

Professor 發表於 2012-5-22 14:17
自己睇唔到, 人地又報漏... 咁就抵死了!

想當年阿叔我落重注買"金沙寶",  SURE WIN 都可以跑跑下跑跛腳 ...

....
你幾多缸魚?

Professor 發表於 2012-5-22 14:29
兩缸, FOT 本身是醫生缸來而已, 好細的~ 現在住左兩條丑:

玩繁殖??

Professor 發表於 2012-5-22 14:43
等到花兒也謝了!

唔好離題啦! FOT 我也有用ZOEVIT o既 SP, Bio-mate, Coral Snow 來淨化下水質的~

GOOD REPORT...