海水領域 SeaFishZone

樓主: kingangelfish
打印 上一主題 下一主題

想問係湯定係藍 [複製鏈接]

我有個小小問題,唔知大家係咪都係咁,我自己都有藍仙太后(魚佳貨)湯(k)
早前魚缸水溫32度,3款魚都係一個字(黃)
現在水溫21,藍仙開始偏藍,湯都開始見到藍,但太后還是好黃,現在好易分
睇落藍仙,湯對水溫感應比較高
2013-10-1開缸(60X24X30)JP11000,化氮H&HV101己改A/C12000泵,diy LED 216W
仙魚:大法仙,西非仙,大黃帝,黃帝,紫月,PK,東圈,阿拉伯,馬安,澳洲仙,耳班,灰仙Bx2,天黃仙,
蝶魚:人字X2,,金雙印x1,金蝶x4斜紋x1,神象X1,黃網X1,月光x1
吊魚:藍吊x2雞心x2金毛吊,黃吊,紫吊     其他:,小丑X2  
魔魚:青魔X4橙魔X1        合共:39

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

大家睇渤水位藍印。淚眼印一定湯。個印上尖下圓系藍仙。第一位樓主果條都系湯上下背翅圍藍邊。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

kingangelfish c 兄係藍仙

強記c兄係 Tomson

總括黎講,都係五五波,我覺得條魚老細都當湯賣,係九成近藍仙既湯,尾旗藍邊一日未退,一日都叫湯,但條魚身頂既藍位都好夠粉藍,希望keep到

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

深水角 發表於 2014-12-21 10:16
kingangelfish c 兄係藍仙

強記c兄係 Tomson

多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

好多大湯都係身係藍仙,只有尾邊藍

20141221_1404013-1.jpg 咁呢條似藍仙多D定太后多D

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

610449 發表於 2014-12-21 14:26
咁呢條似藍仙多D定太后多D

當然似靚靚太后
暫時停賽

kingangelfish 發表於 2014-12-21 10:31
總括黎講,都係五五波,我覺得條魚老細都當湯賣,係九成近藍仙既湯,尾旗藍邊一日未退,一日都叫湯,但條魚 ...

總括黎講都係海國貨,  搏一搏
暫時停賽

論壇元老

大大狼狗

見樓主條魚,好想答兩句!
見你咁堅持,都係算吧

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樓主同強記都係藍仙。
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

heary 發表於 2014-12-25 01:05
見樓主條魚,好想答兩句!
見你咁堅持,都係算吧

證明魚店老闆說服力強勁  
暫時停賽

論壇元老

大大狼狗

calvinfff 發表於 2014-12-25 14:16
證明魚店老闆說服力強勁

我想講,無論依條係湯又好,藍又好,都冇乜所謂,因為條魚用藍仙價買都唔值得買,市面上好多靚藍仙湯仔,真係冇理由揀到依條魚!

heary 發表於 2014-12-25 15:14
我想講,無論依條係湯又好,藍又好,都冇乜所謂,因為條魚用藍仙價買都唔值得買,市面上好多靚藍仙湯仔, ...

講到樓主要變賣條魚

Lewis_Lo 發表於 2014-12-25 13:36
樓主同強記都係藍仙。

其實我不在乎藍定湯,買時都係當藍仙買。又不因店員說服力強,自己心中有數

只不過對呢條魚有興趣,如果對條魚冇感覺你點吹點湯點藍我都唔會買。

甘啱嗰晚見到樓主開帖,所以順便請教大家。

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我果條就仲得意,喺雄心King 同King sir 吹左一陣間,
King sir慢慢同我分析條魚,喺最清醒既時候買既!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

610449 發表於 2014-12-25 15:59
講到樓主要變賣條魚

魚仔養大起計,  藍仙分分鐘靚過湯  
暫時停賽

最佳新人 活躍會員 論壇元老

強記 發表於 2014-12-25 16:23
其實我不在乎藍定湯,買時都係當藍仙買。又不因店員說服力強,自己心中有數

只不過對呢條魚有興趣,如 ...

同意,自己鐘意就咩都無所謂。
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.