海水領域 SeaFishZone

樓主: calvinfff
打印 上一主題 下一主題

夢寐以求....賓石美人 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

好正

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

everest 發表於 2014-12-23 11:06
賓妹都玩埋,轉口味?

因為袋中只有 $30……去到東海唯有買呢條  
暫時停賽

最佳新人 論壇元老

係RT 應該無問題,環境好咁多

賓石美在RT缸真係超多嘴,
之前養咗條開口食粒糧,不過鍾意咬鈕扣同千手,
好無奈送咗俾朋友養

brian 發表於 2014-12-23 17:28
賓石美在RT缸真係超多嘴,
之前養咗條開口食粒糧,不過鍾意咬鈕扣同千手,
好無奈送咗俾朋友養

呢幾日放假,  可以密切監察佢  
暫時停賽

我十日前浩海都入左條賓石b,寸半不到,放主缸二三日都只咬石,唔吃丰年蝦及糧,只好西住佢養,餵活丰年蝦幼体,頭一日開口食,第二日就唔食……唔知是唔是天氣突轉凍,水溫23.5c太低,放回缸都捐入石度唔出來,水溫升回26度又走出來咬石,遲再西起來馴開口。

ff23456 發表於 2014-12-23 21:38
我十日前浩海都入左條賓石b,寸半不到,放主缸二三日都只咬石,唔吃丰年蝦及糧,只好西住佢養,餵活丰年蝦幼 ...

加油 !   一日唔死都有機
我都冇開暖管呀
暫時停賽

最佳新人 活躍會員

唔知係咪而家捕魚手法好咗,所以成功率高咗

ndsorange 發表於 2014-12-23 23:25
唔知係咪而家捕魚手法好咗,所以成功率高咗

以前買返黎,  兩日就瓜柴  
暫時停賽

穩定了.....四圍啄石, 暫時算係 reef safe  

Rocky 01.jpg (300.16 KB, 下載次數: 33)

Rocky 01.jpg

Rocky 02.jpg (228.79 KB, 下載次數: 39)

Rocky 02.jpg

暫時停賽

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

論壇元老

神一樣的對手

格格不入......................個價錢
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

ff23456 發表於 2014-12-23 21:38
我十日前浩海都入左條賓石b,寸半不到,放主缸二三日都只咬石,唔吃丰年蝦及糧,只好西住佢養,餵活丰年蝦幼 ...

差唔多三星期,就是唔食野……昨晚返大海囉(RIP)。

calvinfff 發表於 2014-12-28 00:58
穩定了.....四圍啄石, 暫時算係 reef safe

恭喜 Calvin 兄,

其實我想問下... D魚啄石.. 係咪即是佢地肯開口食野呢.!?

論壇元老

愛德華七世

joesaga 發表於 2014-12-30 15:21
恭喜 Calvin 兄,

其實我想問下... D魚啄石.. 係咪即是佢地肯開口食野呢.!?

啄石即係搵梗嘢食,肯唔肯開口就睇你比咩佢食同啱唔啱佢食
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

Kwong 發表於 2014-12-30 15:33
啄石即係搵梗嘢食,肯唔肯開口就睇你比咩佢食同啱唔啱佢食

明白哂.. 唔該哂師兄. !!

kenjigood 發表於 2014-12-30 11:31
格格不入......................個價錢

其實我仲有10蚊雞嘅佢……係一位魚友離場時送的,  眨下眼已經年幾

暫時停賽

論壇元老

愛德華七世

calvinfff 發表於 2014-12-30 17:27
其實我仲有10蚊雞嘅佢……係一位魚友離場時送的,  眨下眼已經年幾

師兄成缸靚魚,真係睇唔出連梳欏都有!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

Kwong 發表於 2014-12-30 21:55
師兄成缸靚魚,真係睇唔出連梳欏都有!

平平地又易養…… 永遠都係最好

暫時停賽

師兄入缸前有冇過淡同甲基藍