海水領域 SeaFishZone

查看: 4080|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

pH Buffer & kH Buffer [複製鏈接]

樓主
請問市面上pH Buffer & kH Buffer係唔係同一樣野?

沙發
用過你一定後悔,換水係最好既方法

板凳
點解呢?其實我係想知pH buffer係唔係都會升埋kH,因為我kH有10,但pH換極水都係得7.8-8.03左右

最佳新人 活躍會員

地板
royleung826 發表於 2014-12-23 04:35
點解呢?其實我係想知pH buffer係唔係都會升埋kH,因為我kH有10,但pH換極水都係得7.8-8.03左右

掉返轉,高kh有助提升同穩定ph,用kh buffer

ndsorange 發表於 2014-12-23 09:26
掉返轉,高kh有助提升同穩定ph,用kh buffer

相當認同

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

royleung826 發表於 2014-12-23 04:35

多魚就好難升pH,加乜都無用
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

所以我先問pH buffer同kH buffer係唔係同一樣野

最佳新人 活躍會員

royleung826 發表於 2014-12-23 13:11
所以我先問pH buffer同kH buffer係唔係同一樣野

唔係 ,ph酸鹼度, kh水硬度

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

樓上答得好啱的.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

ndsorange 發表於 2014-12-23 14:05
唔係 ,ph酸鹼度, kh水硬度

pH同kH我明白係咩,kH可以穩定pH,梳打粉都可以加kH從而穩定ph,而市面上可以買到的升pH粉or水係咪都係升kH去穩定ph?其實我想知兩樣buffer有咩分別

因為我之前養淡水都係用梳打粉穩定ph,但係我淡水pH係6.5,海水pH想去到8.3,如果用梳打粉升kH,咁pH又用咩升到呢?我試過用pH buffer開水kH又爆晒錶

最佳新人 活躍會員

咁真係唔識啦,你fot定rt?我fot 用kh buffer我覺得無乜問題

fot , rt都有,魚量都唔係好多

最佳新人 活躍會員

rt唔識,但我fot每星期換水都會加返kh buffer, kh會高D但 keep到ph