海水領域 SeaFishZone

查看: 11869|回復: 61
打印 上一主題 下一主題

新手請教各師兄師姐有關做滴漏缸 [複製鏈接]

樓主
小弟想做個36x20x28 fot 主缸用4分波離沙缸就唔知點做好,小弟就諗住分3倉頭倉放化氮棉隔就諗住打還放後面,上水用幾吋落水用幾吋希望各位比多啲意見小弟及邊到做缸比較好及唔太貴.麻煩各師兄姐,唔該

沙發

FOT?
上落水可以我舊POST,駁喉個篇,有師兄圖文講解過,亦可以去器材區睇下其他舊文
做缸要平玻璃鋪,但預左自己喉搞個野
唔想煩可本網網上商店/南哥/三德,但預左貴,但口卑唔錯(我無用過,只要佢地報價)

板凳
timothy898989師兄如小弟諗住上水泵用pj9000.1吋上水再刁6分兩出水口.落水就1吋2分會唔會落唔切..唔該

論壇元老

地板
我做會上水吋二落水兩吋

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

上水一吋落水吋半
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-12-25 09:57
上水一吋落水吋半

如沙缸做咩尺吋好唔該

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

有幾大做幾大
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

落水吋半夠消化嘞.上水一吋.又係夠喇.出幾你話示
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-12-25 12:32
有幾大做幾大

如沙缸第一倉10吋位放化氮夠唔夠,及邊隻牌子比較好,價錢$2500唔該

管理員

我係新手

八爪魚都ok10”唔知夠唔夠位

八爪魚?有冇相睇下唔該.重想請教河馬師兄邊到做缸好唔該及現在出面做個咁既尺寸缸連櫃大約咩價錢到,希望師兄比多啲意見唔該曬

你呢個呎吋做缸預萬。

@wahwah@ 發表於 2014-12-25 15:52
你呢個呎吋做缸預萬。

係連送貨及set喉?定只係缸價唔該

paulfai 發表於 2014-12-25 15:54
係連送貨及set喉?定只係缸價唔該

我上個月問過幾間,我做30*18*20 RT兩倉沙缸+補水倉,一般都開我8500∼9500,全部淨缸未計上落水喉及搬運,其中一間仲要普通玻璃

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

剩缸預8000,因唔知你用乜料.一陣你要全缸靚水晶又唔同.
自己set喉料兩個端士制8舊.喉件5舊.俾人set唔止.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-12-25 16:14
剩缸預8000,因唔知你用乜料.一陣你要全缸靚水晶又唔同.
自己set喉料兩個端士制8舊.喉件5舊.俾人set唔止.

唔該wingk960師兄我都係諗住自己set過癮啲,但如用pj9000用1吋上水好定係用6分好唔該

@wahwah@ 發表於 2014-12-25 16:13
我上個月問過幾間,我做30*18*20 RT兩倉沙缸+補水倉,一般都開我8500∼9500,全部淨缸未計上落水喉及搬運 ...

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

或者你去魚街地舖格下價,早幾個月前我問過造40吋滴流缸連沙缸及櫃都係六七千左右
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

Kwong 發表於 2014-12-25 17:25
或者你去魚街地舖格下價,早幾個月前我問過造40吋滴流缸連沙缸及櫃都係六七千左右

咁師兄你問係幾分玻璃.我問左3間1間就連送貨上樓就開$8000令1間就開我$5800係普通玻璃

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

paulfai 發表於 2014-12-25 17:43
咁師兄你問係幾分玻璃.我問左3間1間就連送貨上樓就開$8000令1間就開我$5800係普通玻璃

好似係4分玻璃
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名