海水領域 SeaFishZone

樓主: paulfai
打印 上一主題 下一主題

新手請教各師兄師姐有關做滴漏缸 [複製鏈接]

Kwong 發表於 2014-12-25 18:11
好似係4分玻璃

想問下其實所有缸櫃咪係大陸做,如36x20x30.用3分玻璃得唔得呢?唔該

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

多數大陸造
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

論壇元老

愛德華七世

我覺得4分安全D

論壇元老

愛德華七世

好耐以前我曾經響深圳一間魚舖造一個1米2滴流缸連沙缸及櫃1200人仔,即係40吋缸用3分玻璃,用左兩年左右就爆缸,係缸邊底下玻璃膠(樣)化,都幾頭痕攪到成地都係咸水!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

paulfai 發表於 2014-12-25 17:05
唔該wingk960師兄我都係諗住自己set過癮啲,但如用pj9000用1吋上水好定係用6分好唔該

我行1吋上水.到頂鵰兩邊六分.一邊出2,一邊出1.因我覺得如直出1吋落缸.
外觀未免太醜了.
8000做缸只係普遍價錢.唔貴亦唔平.
要鬥價既.街舖大把平.但隨時得個煩字.
睇自己要求.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

Kwong 發表於 2014-12-25 18:33
好耐以前我曾經響深圳一間魚舖造一個1米2滴流缸連沙缸及櫃1200人仔,即係40吋缸用3分玻璃,用左兩年左右就爆 ...

本身我3年前個缸都係36x20x30. 3分玻璃因搬屋冇地方所以平售比朋友但朋友現在都重用緊,到現在個缸都4年幾,所以我先諗用3分玻璃

我係wingk960 發表於 2014-12-25 19:02
我行1吋上水.到頂鵰兩邊六分.一邊出2,一邊出1.因我覺得如直出1吋落缸.
外觀未免太醜了.
8000做缸只係普 ...

wingk960師兄你講得好啱其實外觀都好重要,想請教如化氮用bm180.好唔好?

唔執着於品牌,BM算係抵食夾大件了.
180好似用AB2000I的.夠做嘞.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-12-25 20:30
唔執着於品牌,BM算係抵食夾大件了.
180好似用AB2000I的.夠做嘞.

我之前就用h&s110都係ab2000i又用過bm150都係ab2000i感覺好似冇咩分別

paulfai 發表於 2014-12-25 21:05
我之前就用h&s110都係ab2000i又用過bm150都係ab2000i感覺好似冇咩分別

鬼佬再於設計,計數.測試.
但大陸就隊落用得就算.
但分別就未必我地用家咁易留意到既.

我係wingk960 發表於 2014-12-26 10:29
鬼佬再於設計,計數.測試.
但大陸就隊落用得就算.
但分別就未必我地用家咁易留意到既.

講得啱,如bm curev180夠唔夠用?現在出面咩價錢?唔該

論壇元老

36吋 用bm curve 9 夠唔夠

小魚迷..粉葛 發表於 2014-12-26 16:45
36吋 用bm curve 9 夠唔夠

9 起跳900L.應該夠了.只係自己覺得夠唔夠啫.

paulfai 發表於 2014-12-26 15:21
講得啱,如bm curev180夠唔夠用?現在出面咩價錢?唔該

180肯定夠了.但價我唔知了.

我係wingk960 發表於 2014-12-27 09:59
180肯定夠了.但價我唔知了.

昨日出生龍睇都好貴下

paulfai 發表於 2014-12-27 10:09
昨日出生龍睇都好貴下

180當然唔平了.起碼二千起跳喇.

我係wingk960 發表於 2014-12-27 11:07
180當然唔平了.起碼二千起跳喇.

要二千九

論壇元老

2千9 會唔會諗下db8i

論壇元老

愛德華七世

我琴日去魚街因有個朋友想造缸,問過一間地舖,普通30吋滴流缸250L沙缸連櫃都係$3460

Kwong 發表於 2014-12-27 14:55
我琴日去魚街因有個朋友想造缸,問過一間地舖,普通30吋滴流缸250L沙缸連櫃都係$3460

可能一上到去36吋所以價錢方面都會相差很還.但啲價真係貴左好多