海水領域 SeaFishZone

查看: 6972|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

推介器材比新RF 缸 [複製鏈接]

樓主
各位師兄好, 我啱啱訂做左個側滴漏... 尺寸係 24x 18 x 18 (間左6 吋, 分兩倉, 頭倉9 吋X 6 吋, 尾倉7.5 X 6 吋)

唸住用NAC 3.5/ QQ 化氮
上水泵:New jet 3000 (唸住做埋流)
生物石:淘寶
燈:led,未決定

有冇野漏左同可以加? thx !!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發
造浪呢?

同埋18吋缸唔洗去淘啦, 去4樓執幾件紫苔石就可以
暫時停賽

板凳
師兄請問四樓係邊

地板
如果唔介意.我可送幾件生物石比你.沙田自取.但係可能你朴開細件小小.因你缸不大.
https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish

另外如果唔介意.我送幾件石之餘+以下24吋燈比你.沙田自取.但你要自己維修燈珠.因一邊燒左.

http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=50123
https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish

o...唔好意思.啱啱支燈有魚友要左.

So gun 師兄,沙田都ok,最遲幾時要攞

有石已經好滿足

論壇元老

Gun 哥 真係魚友之褔

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

魚友之福
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

各師兄,我用newjet3000 ,一出二當做埋做流/浪 又得唔得呢?會唔會未夠大/大得濟
同埋我而家研究用返T5 定全led 好,求指教。。。

如果買錯野會比老虎咬到穿哂洞。。。。

T5HO 較熱及用電較多,LED燈省電夠光,但價錢貴

其實燈用t5ho好keep色會明顯d土炮貨都好貴下,led會平zetlight zg5200  2680大洋...skimmer用nacqq/bm3.5沒所謂

最佳新人 論壇元老

睇下你養咩先啦,

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

水泵3000太大,會補唔切水
另加造流/浪泵
水冷/風扇

樓主用t5管係12"深既缸,只可用兩管(48w),一白一藍已矣
玩keep色,6管或以上先

最終一開波肯投資幾多,還看你有幾咸濕,
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

樹喜 發表於 2015-1-5 09:09
睇下你養咩先啦,

我主力軟野 同小小魚

vsvs 發表於 2015-1-5 09:23
水泵3000太大,會補唔切水
另加造流/浪泵
水冷/風扇

知道, 咁我買細D 水泵同加做浪先
等我睇下[size=14.4444446563721px]zetlight zg5200 先

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

Tcmh 發表於 2015-1-5 11:07
知道, 咁我買細D 水泵同加做浪先
等我睇下zetlight zg5200 先

以前我個背滴缸用1700都要加閘制減流,尾倉回唔切水
另外我睇錯你個缸尺寸,應該係18"四方缸?更加用唔到t5喇
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

生物石唔建議淘寶, 除非有人同你夾+你唔怕太多意想不到既野, 如果唔係最好都係俾啲錢支持本地魚商, 有啲好似仲幫你處理埋(無記錯係D樓上鋪) (利申:未幫襯過)

LED方面我俾唔到意見, 因為我由跳海開缸到宜家都係用緊某魚友出既牌子, SO FAR到宜家我都好滿意, 同埋有問題佢都會第一時間
幫/教我 (唔係D魚友話搵唔到人整個位)

水泵方面唔識唔俾意見, 但提你一樣野, 黎緊係夏天, 你玩側滴, 即係無沙缸啦, 放多個泵行水冷會唔會唔夠位/ 令水溫上升=水冷推耐D=晒電 (除非你屋企長開冷氣)

如果有預算到一個泵推晒所有野 (唔計化氮個泵), 出水力應該弱, 可能要加番個做浪, 銀包許可既可以留意下漩影30W (岩岩出觀望中, 等國內魚友出報告), 如果直情大把錢/會再UPGRADE個缸就可以考慮下漩影50W(出左段時間反應唔錯, 但最近出左新改良版, 買時要留意)/MP系列(眾所周知既信心保證)
無乜閒錢可以留意二手市場, 都有唔少師兄放
如果係香港俾正價買WP/RW我個人覺得唔值, TB仲平仲可以要求三腳插VER. (我用緊)

最佳新人 論壇元老

Tcmh 發表於 2015-1-5 11:04
我主力軟野 同小小魚

軟野,led都得啦,
硬野就用管啦