海水領域 SeaFishZone

查看: 7520|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

開缸問題 [複製鏈接]

樓主
開缸一個月有多,見N02已由最高回落至0便開始加魚。但最近一星期有見N02去到0,25-0.5,每天死一至兩條魚。請問原因是什麼,現在應該怎樣處理?

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

沙發
可能加魚太急,現應暫停加魚,待NO2回落後,隔一星期才逐步加魚。但您缸的Setting係點架?
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

板凳
我都新手開缸4個月, 第2個月開始進魚, 入幾多死幾多,情況同你一樣 .
直至最近先開始穩定

論壇元老

小新1名

最佳新人 活躍會員 論壇元老

地板
1開缸不能多魚.2逐步加魚.3看地方魚4.檢魚5.用好菌種
2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽

論壇元老

小新1名

上图看看魚缸和底缸
2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽

論壇元老

小新1名

好圖

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

FOT唔需要理NO2忍手唔加魚住等n cycle完成同勤換水就可以

論壇元老

神一樣的對手

樓主無講魚缸水量, 用幾多環...
唔夠環加幾多都死啦...
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

chihoqweasd 發表於 2015-1-9 10:55

師兄有冇原圖? 想睇啲細字

論壇元老

小新1名

360截-1.jpg 360截-2.jpg

論壇元老

小新1名

.jpg 360截-7630710.jpg

論壇元老

愛德華七世

chihoqweasd 發表於 2015-1-9 16:36

養魚咁耐都係第一次見到!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

Calmiee 發表於 2015-1-9 23:44
Ching,高位回落至0,代表你現有過濾足夠應付現有生物,你加魚,佢又再加左負荷,多左nh3自然多左no2,但又未 ...

我缸是42寸,沙缸30寸分4倉。1倉淨绵,2倉skimmer用jubee2000德國泵及生物環,3倉生物環,4倉pJ9000。全缸大約30-40L生物環。這樣0k?

Calmiee 發表於 2015-1-10 08:19
不知深和高,如不過400L水,環尚可,一二倉還可加點吧?
化氮唔識這種,能處理幾L水的呢?

42x20x30  大約處理500升水

Calmiee 發表於 2015-1-10 08:19
不知深和高,如不過400L水,環尚可,一二倉還可加點吧?
化氮唔識這種,能處理幾L水的呢?

skimmer  curve180

全缸水大約500L

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

可以的話一倉唔好全部放棉用棉盒,化痰放頭倉有空位就全放環

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

點解好似好複雜咁.....
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

其實你用下呢個軟件.劃得清楚好多.
你個件睇死人.我呢張亂劃,唔好笑我..

未命名.png .

[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/