海水領域 SeaFishZone

樓主: hang1101
打印 上一主題 下一主題

忽然全缸魚生細粒白點及白膜,急求救!!! [複製鏈接]

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

吸銅係用吸銅綿
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我用藍十字,配合試劑
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

calvinfff 發表於 2015-1-11 11:13
綜合一下……

1) 先抽走少少水,  順便行淡少少 去到 1.01X

1) 先抽走少少水,  順便行淡少少 去到 1.01X⋯⋯⋯⋯⋯不同意
2) 加銅藥, 例如 seachem cupramine, 科學黎講去到 0.5ppm⋯同意
3) 升溫去到 28~29度⋯⋯⋯⋯⋯同意
4) 加長燈照時間 (個人建議),  因為白點好怕光⋯⋯⋯⋯同意
5) 早晚觀察,  正常第2~3日開始見效⋯⋯⋯⋯同意
6) 最後換水or用炭吸走銅藥⋯⋯⋯⋯不同意(要用吸銅綿)
7)報喜

Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

ybkwok 發表於 2015-1-11 14:30
1) 先抽走少少水,  順便行淡少少 去到 1.01X⋯⋯⋯⋯⋯不同意
2) 加銅藥, ...

之前試過用seachem隻吸銅棉,真係吸得超慢,最後都係靠換水快好多,其實有無第二隻吸銅棉選擇?

我會先換走少少水,鹽度較到018-020咁,緊急就將缸里面擺設擰曬出來再落藍十字,照常你訓覺就熄燈(本人認為魚有不適兼且仲要食藥,應盡量唔好令度佢地太過緊張),其間最好用維C浸糧喂食,跟住等你好消息
3尺缸仔
仙魚:法仔,藍仙,耳斑,阿伯,火燄,
倒吊:混雞吊,白尾金眼吊
蝶魚:貴族,阿拉伯蝶
其它:橙公

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我一直都冇用吸銅棉的.都係換水..
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我都係。加了新魚 一缸q晒

落銅、溫度和咸度應不要改變比較好

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

個個人嘅方法都有少少唔同……

我自己都只係換水, 仲要係幾日後見白點一退就大換,  唔會理咩14日 cycle,  對魚會冇咁傷

行淡係用黎對付比較頑強嘅白點,  背後嘅邏輯係白點有咸淡之分

樓主唔洗太擔心,  5位魚都好受得藥同白點  

暫時停賽

換水+升溫28-29C。

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

kingangelfish 發表於 2015-1-11 13:39
請問落完藥,落炭可吸銅嗎

炭可以吸走殘餘藥物!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

論壇元老

愛德華七世

may414 發表於 2015-1-11 15:31
之前試過用seachem隻吸銅棉,真係吸得超慢,最後都係靠換水快好多,其實有無第二隻吸銅棉選擇?

我都係用呢隻牌子去吸銅,美國嘢都幾好用,其他就唔覺有,可能比較喜歡用呢隻牌子嘅產品所以我冇問過其他!

論壇元老

愛德華七世

calvinfff 發表於 2015-1-11 11:13
綜合一下……

1) 先抽走少少水,  順便行淡少少 去到 1.01X

x2
我以前都試過全缸魚起曬白點,但落左銅藥十日八日都未有好轉,估計D白點已適應藥力,最後行1010先攪惦,但一定要慢慢降到1010

論壇元老

愛德華七世

5位數字嘅魚就要問calvinfff兄和Galaxy兄請教下

論壇元老

愛德華七世

樓主呢到有咁多位大師級比唔同議見你,當然我唔係啦!正所謂各師各法,以你有6年經驗應該唔難,希望你D魚魚早日康復,等你好消息!

多謝各位師兄指點幫忙及祝福,希望今次能逃過大難。