海水領域 SeaFishZone

查看: 14248|回復: 51
打印 上一主題 下一主題

滴漏糟落水聲好大 [複製鏈接]

樓主

我係RT缸, 唔想在滴漏糟放環或生物球, 已經將水位調到好高, 但依然有好大既落水聲, 水花仲成日在缸頂四濺. 諗緊洗唔洗用膠片/板, DIY條斜波比D水流落黎, 咁會唔會無咁嘈呢? 請問有無CHING做過? 指教下~ 謝謝!!

hk_ken 發表於 2015-3-14 22:52
查看宝贝:森森溢流专用消音片/鱼缸配件40/50下水管螺旋式消音片/过滤 ...

THANK YOU~

查看宝贝:森森溢流专用消音片/鱼缸配件40/50下水管螺旋式消音片/过滤配件 http://m.mashort.cn/7f191d34-cfb7-4ce3-8956-3af20b49c826

我想夕

我係wingk960 發表於 2015-1-28 16:36
試下用塊kt 板。封死糟頂。封到死一死。
等聲出唔到黎。即係盡量做到密實盒咁。

謝謝回覆~ 我諗下點整先, THX~!!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

試下用塊kt 板。封死糟頂。封到死一死。
等聲出唔到黎。即係盡量做到密實盒咁。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2015-1-28 10:36
好複習..

只怪當初唔識又走去訂造, 搞到依家要執返自己D手尾..

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

好複習..
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

evolution 發表於 2015-1-24 21:26
你落水喉無閘制咩?

有的~

論壇元老

eno 發表於 2015-1-24 14:58
謝謝CHING圖解~ 我開缸時也做了這種下水管, 的確好用~
現在只差點樣可以將水滴聲整細, 水又唔可以在槽內 ...

你落水喉無閘制咩?

freeman111 發表於 2015-1-23 22:21
師兄試下這個

謝謝CHING圖解~ 我開缸時也做了這種下水管, 的確好用~
現在只差點樣可以將水滴聲整細, 水又唔可以在槽內太滿...

ANYWAY, 感激咁多位CHING們既指導, thank you so much~!!

師兄試下這個

嘉賞物流 發表於 2015-1-22 16:17
為什麼珊瑚缸不可放黑波?放黑波會有什麼不良影響,請指教。

坦白講, 我都唔係咁明~
睇過好多CHING對呢方面既討論帖, 太複雜~
反正唔加一定無問題, 我就唔想加囉~
上面也有CHING講, 加左佢無問題~
其實各人有各人做法, 只要自己個缸OK, 個人喜歡就得啦~

1398killer 發表於 2015-1-16 13:30
咩你原來冇做備用喉咁大劑???
大落水槽? 點解要做到咁大條呢??
唔想水位高, 又唔想落黑波,

係呀, 後悔做缸時無叫師傅鑽多個備用孔..

1. 諗過自己DIY鑽多個孔 或
2. DIY條落水管置缸外做備用管...

本來以為三角槽放石靚D, 取缸時先知, 我缸比較窄又細, 槽位變相佔用主缸空間好多~

請問CHING有無圖可以睇下件膠片可以點扣住個疏孔會好D?
其實個缸都嘈左2年有多, 好多工具我都買晒係屋企, 就係拖到依家都未整..

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

咩你原來冇做備用喉咁大劑???
大落水槽? 點解要做到咁大條呢??
唔想水位高, 又唔想落黑波,
落一件膠片...等水打斜落水槽底,
減輕水聲~

timothy898989 發表於 2015-1-16 09:28
1. 打錯左, 係黑波
2. 由佢~
3. http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18922

謝謝CHING解答~ 我落水管也做了T字那種滅聲管, 沒想過其他地方還有水滴聲要解決, 真麻煩..

1398killer 發表於 2015-1-16 07:53
滴漏槽水水位,去到主缸水位低一寸,
用閘制調較,
應該冇聲、

謝謝CHING回覆~ 的確, 將水位改高係最有效方法, 但對我有些風險~

因為:
1. 我缸做了好大既三角糟位, 內裡有主缸1/5水
2. 如果一天條PVC落水管唔生性漏水, 將三角糟既水全部落晒入沙缸 => 沙缸會滿瀉水
3. 如果落水管小小塞而水又咁滿 => 主缸好快會滿瀉水..

網上SEARCH過, 才明白為何有人會鑽2個孔做落水管, 原來係backup用的.. 我都想鑽多個孔, 但唔知在已經養定既缸內糟位鑽孔有無難度? 主缸怕唔怕震裂?

請問ching有無玻璃鑽孔經驗分享? thank you so much~~

eno 發表於 2015-1-15 19:21
1. 我都諗緊.. (CHING放生物右在滴漏糟?)
2. 唔係好明即係點?
3. CHING, 請問可否提供舊POST既 ...

1. 打錯左, 係黑波
2. 由佢~
3. http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18922

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

Kwong 發表於 2015-1-16 03:27

你張圖有問題,
咁樣落水,
一樣有啜水聲,
好大聲下!

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

eno 發表於 2015-1-15 19:12
水位已經盡量調高, 現在水花四濺, 不敢再高了~ 
謝謝回覆~

滴漏槽水水位,去到主缸水位低一寸,
用閘制調較,
應該冇聲、