海水領域 SeaFishZone

樓主: eno
打印 上一主題 下一主題

滴漏糟落水聲好大 [複製鏈接]

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

eno 發表於 2015-1-15 19:25
謝謝回覆~
ching, 請問你意思係咪膠片上面再加棉?

唔洗再加棉
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

ybkwok 發表於 2015-1-15 19:40
其實,水聲來自滴漏槽衝水到落水口,
大家距離越遠,落水聲越響。
所以,將落水口升高至水面,聲浪自然 ...

謝謝指導~
請問板主, 你前面講既加條喉係點加? 有圖可供參考嗎?!
如果加條喉就OK, 可能比加棉或板容易~

faiwong 發表於 2015-1-15 19:58

明白, 謝謝CHING的圖~ 你誤會了, 我是說滴漏糟內的水聲, 即是這裡...

網上借圖一用:
(我的糟內跟這圖不同, 沒放黑波. 除灰喉外什么都沒有, 但水位比佢高很多~)

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2015-1-15 21:14
唔洗再加棉

謝謝馬CHING~ 請問放膠片的位置是在剛從疏洞入水的位置嗎? 請問有沒有網上的圖可供參巧? THX~
P.S: 是不是像上圖那樣??

加送我家肥吊照片~

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

eno 發表於 2015-1-15 21:54
明白, 謝謝CHING的圖~ 你誤會了, 我是說滴漏糟內的水聲, 即是這裡...

網上借圖一用:

18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

eno 發表於 2015-1-15 19:22
謝謝回覆~ 我係RT, 唔想放黑波..

其實RT放黑波都無問題,我一直有放吾覺得對no3有影響。
不過同RT放吾放環一樣,各人做法都吾一樣。

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

eno 發表於 2015-1-15 21:54

網上借圖一用:

我話果條就係灰喉,同你上水果條一樣,
只係要度下你落水喉幾大,就搵條細小小,
啱啱好插入落水喉窿,換而言之,
將入水既水位升高,衝水聲自然減少,
好多外國人既缸都係咁做
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

pat_shiu 發表於 2015-1-16 01:02
其實RT放黑波都無問題,我一直有放吾覺得對no3有影響。
不過同RT放吾放環一樣,各人做法都吾一樣。

的確, 各人有各人的看法, 主要養得好, 自己喜歡最重要~ :)

ybkwok 發表於 2015-1-16 01:09
我話果條就係灰喉,同你上水果條一樣,
只係要度下你落水喉幾大,就搵條細小小,
啱啱好插 ...

明白CHING意思了, 謝謝~ !!

Kwong 發表於 2015-1-16 03:27

謝謝圖解, ching畫得好靚啊~

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

eno 發表於 2015-1-15 19:12
水位已經盡量調高, 現在水花四濺, 不敢再高了~ 
謝謝回覆~

滴漏槽水水位,去到主缸水位低一寸,
用閘制調較,
應該冇聲、

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

Kwong 發表於 2015-1-16 03:27

你張圖有問題,
咁樣落水,
一樣有啜水聲,
好大聲下!

eno 發表於 2015-1-15 19:21
1. 我都諗緊.. (CHING放生物右在滴漏糟?)
2. 唔係好明即係點?
3. CHING, 請問可否提供舊POST既 ...

1. 打錯左, 係黑波
2. 由佢~
3. http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18922

1398killer 發表於 2015-1-16 07:53
滴漏槽水水位,去到主缸水位低一寸,
用閘制調較,
應該冇聲、

謝謝CHING回覆~ 的確, 將水位改高係最有效方法, 但對我有些風險~

因為:
1. 我缸做了好大既三角糟位, 內裡有主缸1/5水
2. 如果一天條PVC落水管唔生性漏水, 將三角糟既水全部落晒入沙缸 => 沙缸會滿瀉水
3. 如果落水管小小塞而水又咁滿 => 主缸好快會滿瀉水..

網上SEARCH過, 才明白為何有人會鑽2個孔做落水管, 原來係backup用的.. 我都想鑽多個孔, 但唔知在已經養定既缸內糟位鑽孔有無難度? 主缸怕唔怕震裂?

請問ching有無玻璃鑽孔經驗分享? thank you so much~~

timothy898989 發表於 2015-1-16 09:28
1. 打錯左, 係黑波
2. 由佢~
3. http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18922

謝謝CHING解答~ 我落水管也做了T字那種滅聲管, 沒想過其他地方還有水滴聲要解決, 真麻煩..

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

咩你原來冇做備用喉咁大劑???
大落水槽? 點解要做到咁大條呢??
唔想水位高, 又唔想落黑波,
落一件膠片...等水打斜落水槽底,
減輕水聲~

1398killer 發表於 2015-1-16 13:30
咩你原來冇做備用喉咁大劑???
大落水槽? 點解要做到咁大條呢??
唔想水位高, 又唔想落黑波,

係呀, 後悔做缸時無叫師傅鑽多個備用孔..

1. 諗過自己DIY鑽多個孔 或
2. DIY條落水管置缸外做備用管...

本來以為三角槽放石靚D, 取缸時先知, 我缸比較窄又細, 槽位變相佔用主缸空間好多~

請問CHING有無圖可以睇下件膠片可以點扣住個疏孔會好D?
其實個缸都嘈左2年有多, 好多工具我都買晒係屋企, 就係拖到依家都未整..