海水領域 SeaFishZone

查看: 7210|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

吊類查詢 [複製鏈接]

最佳新人

樓主
我到今日為止都未成功養到一條吊,我想問有無邊款吊係易養D架,又無咁易受白點影響,因為之前個缸既魚都無白點,但一放條藍吊就出白點,睇POST知道藍吊好易有白點,是否全部吊類都對白點好敏感呢?

跟指示落左銅之後是否真的可以完全殺晒白點蟲呢?我是否以後都唔可以養吊呢?

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

最佳新人

板凳
陸判 發表於 2012-5-24 12:53
試下呢D
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=512&extra=page%3D1
http://www.seaf ...

丹麥吊同黃三角吊我都好鍾意,謝謝!

最佳新人 活躍會員 熱心會員

地板
金毛吊,好難有白點,

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

帆吊比較易,也𣎴貴,也不惡。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

黃三角有個通常見的問題,就是食住瘦。要餵好多菜。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老

G-force 發表於 2012-5-24 15:31

我養過兩條夏威夷黃三角, 兩條都是食住瘦, 跟手死埋~
攪到而家都唔敢養了~

聽朋友講, 是不是不同產地會好d?  

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

黃三角吊,
夏老威係易玩,
我個缸最高峰有八條,
條條用紫菜開口,
係要等下咁解。

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

金眼,火箭係比較粗既吊。
粉吊,藍吊比較敏感。

論壇元老

試下夏威夷黃吊啦,我反缸後再開個一個月後就加都ok, 不過要紫菜引佢開口,三星期後食粒

吊類最好用片糧先,較易開口,之後慢慢會食粒粒
Q緊的夏威夷黃三角及之前的馬代金眼第三日已食片糧...

G-force 發表於 2012-5-24 15:31

我總係覺得如果唔食片/粒會食住瘦 (有錯唔好打面)...

最佳新人

多謝咁多位師兄意見。

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

我好彩喎,q緊條金眼吊即晚食粒。
不過昨晚見佢身有爆紅。。。
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

吊科魚無鱗係易有白點架
我真係傻架