請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: timothy898989

白點盒 [複製鏈接]

timothy898989 發表於 2015-1-26 10:47
最新消息, 畢仔死左

應該係佢自身問題

ching, 如果得一條細魚, 會吾會試下吾打氣?

pat_shiu 發表於 2015-1-26 17:46
ching, 如果得一條細魚, 會吾會試下吾打氣?

唔會喇, 因為國內部份魚友都有講到唔夠氣依個問題, 所以都會KEEP住打氣

timothy898989 發表於 2015-1-26 17:59
唔會喇, 因為國內部份魚友都有講到唔夠氣依個問題, 所以都會KEEP住打氣

明白, 但要打氣不如用AB桶, 因為只係省左D地方.

兩日釘,呢D多數本身大問題
師兄加油,等你報告
2013-10-1開缸(60X24X30)JP11000,化氮H&HV101己改A/C12000泵,diy LED 216W
仙魚:大法仙,西非仙,大黃帝,黃帝,紫月,PK,東圈,阿拉伯,馬安,澳洲仙,耳班,灰仙Bx2,天黃仙,
蝶魚:人字X2,,金雙印x1,金蝶x4斜紋x1,神象X1,黃網X1,月光x1
吊魚:藍吊x2雞心x2金毛吊,黃吊,紫吊     其他:,小丑X2  
魔魚:青魔X4橙魔X1        合共:39

pat_shiu 發表於 2015-1-26 18:20
明白, 但要打氣不如用AB桶, 因為只係省左D地方.

咁氣泵對我黎講又唔係好麻煩姐

好喇,今次係人為事故

Day3

畢仔:突發性死左

圈仔:人為事故,等死中

收工回家發現圈仔打側咁訓,再望下奇怪無氣出,原來今早同畢仔執屍時個衣夾夾實條氣喉所以無氣出

咁係咁既空間無乜氣,水又差既情況,唔死都好難啦

見狀即時清潔個盒及打大氣,宜家好左,至少唔係打側訓,仲曉游下,但見佢出晒水印,應該好快要say goodbye....

一邊食飯一邊諗,自己唔應該佢地兩條魚毛試

1. 太細,就算無病都會好易餓死
2. 一隻出名神經,一隻出名對水質敏感
3. 人為問題,自己唔留意搞成咁

除左第3項無得控制外,第1,2項都可以揀...

所以如果圈仔死左既話會揀條吊類魚試下...

點都好,最好唔好死啦....

另外,棉既密度亦係一個問題

因為棉既密度無記錯係5um (據稱白點蟲仔係25-35um)

即係某方面黎講個盒話就話有空間俾水流通,從而帶到新鮮空氣,但個人覺得個盒同密封無太大分別

所以,打氣係必要,同時每日清潔盒同棉亦係必要(高溫消毒白點+換新水入盒)

同時棉依樣野令我諗起可唔可以做落水位既棉,依樣尋日試左

試既時間係換水後,效果幾明顯

稍後補相

請問隔日拎出來消毒,條魚放邊? 入返缸?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

睇左咁耐,我覺得呢個箱,只係巧立明目,
我咁諗,又話會隔離D魚,又要每日換水,
其實我買個識浮既膠盒一樣得!
簡單D講,將AB桶放入主缸,
咁就不如直接AB桶啦!
以上係我個人意見,有興趣可以討論一下,
冇興趣就當我膚淺啦。
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2015-1-26 22:19
其實我買個識浮既膠盒一 ...

這個盒個idea係好好,但整個design個重點就係"棉"要比水流通,又要吾比白點通過。可惜好明顯水流通係做得吾好,但都好過無。所以應該比一個膠盒好DD,起馬放出來果時吾洗再對水。 但我覺得AB桶可能重方便處理,如果有地方。

ybkwok 發表於 2015-1-26 22:19
其實我買個識浮既膠盒一 ...

我認同

因換水同清潔依兩樣野已經同ab桶無分別

但對空間有限既我黎講算有用(無計,女人係麻煩,但遲下毒多佢幾野應該有得傾~)

所以我開始時已講過如果自己有q缸/ab桶既可以考慮唔洗買

另外,按板大既講法(浮既膠盒),只要係有窿既地方/同主缸既水有接觸既地方加個高密度既棉都可以有同樣效果,當然,都係要打氣 :)

pat_shiu 發表於 2015-1-26 23:05
這個盒個idea係好好,但整個design個重點就係"棉"要比水流通,又要吾比白點通過。可惜好明顯水流通係做得 ...

Yes, 按初步情況只適合無ab/q缸人士用

但有無實質隔白點依個功能真係唔知,因為圈仔都死埋,無魚+無錢俾我試,要等多幾日出糧先有彈藥去試

黎緊捉條黃吊試下~

反而棉個到吸引到我

佢可唔可以取代到濾袋呢?定係佢有無其他用途呢?(已到棉既來源)

因為我放左一日已經變成咁...(可能關我同日換水時吸沙事)

qqkkfish 發表於 2015-1-26 22:16
請問隔日拎出來消毒,條魚放邊? 入返缸?

我臨時性用個膠盒裝條魚,沖洗完換完綿就放番入盒 (約幾分鐘時間)

timothy898989 發表於 2015-1-27 00:16
反而棉個到吸引到我

佢可唔可以取代到濾袋呢?定係佢有無其他用途呢?(已到棉既來源)

師兄,用來做棉袋,去吾去得切水?

ching 我都買左兩個大箱,不過都主要黎西大魚或西多幾條,如果真係要黎阻隔白點用AB桶真係方便好多,我諗我會用AB桶醫完先,之後加帛係個隔魚箱到觀察,有問題又AB過,因為AB桶係比較難睇成條魚,冇病冇痛開口就放得

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

做濾袋應該唔得,嗰塊棉密度高D水力咁大會響側面走,等於無效!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

你e個係乜size