海水領域 SeaFishZone

查看: 15918|回復: 57
打印 上一主題 下一主題

白點盒 [複製鏈接]

樓主

力高未出售前已經係國內論壇留意左好耐

左度右度後都係同力高買

岩岩買左, 順手捉左條圈仔, 之後又去埋金記入條畢仔

說明書都唔洗睇就砌好, 之後拎左去整轉高溫消毒 (花灑開熱水狂沖)

綿整好後落缸, 途中有留意到水係綿兩邊湧入, 不過比較慢

同時底部自己另外加黑色膠瓦通, 將來用黎作對比 (事後先知無乜用, 不過會照KEEP)

由於事前知道某D問題, 所以加左泵打氣

兌溫兌水完成後落箱

DAY1, 一定無料到, 純觀察魚狀況

圈仔: 有少少傷, 尾有一粒白點, 未知係咩 (太細)

畢仔: 魚鰭有一, 兩點白點, 未知係咩 (太細)

投過1,2粒F1糧, 無反應 (預計之內)

預計坐30日監, 每日都用熱水沖洗盒內外及綿(輪換)

黎緊日子盡量每日放相, 無既就文字補上

暫時評價: 做工幾好, 唔係國內求求其其個種感覺, 頂同個蓋之間有空間, 岩岩好可以夾住條喉, 但綿用到咁上下一定要買過新 (如果要黎Q魚既話), 所以自己都買多2包廢事走黎走去, 整體講依個盒就算失敗都唔會話有太大損失 (咁既SIZE既兜魚街都百幾蚊, 俾多幾十蚊試下新野個人覺得無壞)
但本身有Q缸, AB桶既就唔需要試, 除非你好似我咁想試下新屎坑~

沙發
辛苦晒

板凳
等睇報告

地板

期待

等師兄報告

等左幾日有人出包膠

ccmak68 發表於 2015-1-25 00:41
等左幾日有人出包膠

另一位師兄都有出,仲早左幾日~

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

多謝分享
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

師兄每包隔棉係米兩塊,幾$包
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

多謝分享
44X22X35(見水31),沙缸30X16X20,化蛋SEA AQUARIUM PRO-4000, R420-180W
黃波紋吊,藍紋,新娘,白尾藍紋,黃帝,藍面,荷包蝶,耳班.日蝕,火焰仙,粉吊

論壇元老

其實我最唔明係點樣換棉換隔

support

ching, 加泵打氣是否好易有水點走出主缸。如果有個設計就吾work wor。 這點要小心處理。

Kwong 發表於 2015-1-25 04:14
師兄每包隔棉係米兩塊,幾$包

唔係, 你同佢買盒會送多幾塊 (一包仔)

我自己另外要多兩包

我都無為意幾錢包

civiclau 發表於 2015-1-25 09:31
其實我最唔明係點樣換棉換隔

俾兩張圖你睇下睇下明唔明先, 其實算方便, 係張個膠板LOCK實個下要俾啲力

盒底橡筋唔洗理, 係我自己加黎放塊膠瓦通

pat_shiu 發表於 2015-1-25 10:02
ching, 加泵打氣是否好易有水點走出主缸。如果有個設計就吾work wor。 這點要小心處理。

圖中手指為佢盒個頂部, o係盒4邊既角位再高少少既位置再有塊三角型既膠板係用黎放個盒蓋

所以唔係開到個氣泵好大+無放蓋, 好難會有水點出到去主缸

DAY2

之前DAY1講身上有白點既地方都仲係有, 無多無少, 所以都係唔肯定係乜野

DAY1投既糧無掂過, 但2兄弟多左游動, 無好似DAY1咁死埋一邊發呆

因為自己懶, 今日係無同個盒高溫沖身同換綿既 聽日先做

今日主缸換水吸沙 (習慣星期三換水,星期日換水連吸沙, 份量為一個火水膠桶)

首要行動都係幫兩位大哥開口 唔開口試咩都無用

翻查記錄, 加石俾佢地啄, 落蜆肉/蜆汁引佢地會今晚試下

聽聞一落蜆好壞水, 所以聽日一定會洗個盒

最新消息, 畢仔死左

應該係佢自身問題

宜家得番圈仔

詳細夜晚再講

論壇元老

即係個盒要每日羅出黎洗?

dicky826 發表於 2015-1-26 13:13
即係個盒要每日羅出黎洗?

係呀, 高溫消毒