海水領域 SeaFishZone

查看: 10438|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

訂左滴漏缸配器材,問上水泵同化氮 [複製鏈接]

樓主
訂左個40"滴漏缸,想問下上水泵同化氮點配置,
主缸350L水,沙缸180L水,我應該配PJ7500定PJ9000?
叫左訂缸舖開上水一寸,落水寸半,用邊隻上水泵好?
計流量要唔要計埋沙缸?

化氮揀左呢兩款,H&H T81、BM CURVE 9,呢兩隻又邊隻好用D?
其他唔考慮喇,因筆直有限

沙發
樓上兩位CHING上水泵好大對比,3500L我應該唔會考慮喇,好似細左D,
但PJ11000會過大嗎?會唔會落唔切水?
缸係40X20X28
其實買泵計水量洗唔洗計埋沙缸,如果要計埋既話就真係PJ11000好似岩D

請指教,THX CHING

板凳
calvinfff 發表於 2015-1-27 18:29
pj9000 符合基本需要

pj9000係基本需要,即係睇黎pj11000可以更好咁喎

地板
聽完咁多位CHING建議,睇黎PJ11000、BM CURVE 9都走唔甩,
不過琴日我去生蟲同魚佬度睇,都係寫LAGUNA PT8252 11000型,
係咪等如POWERJET 11000?兩間個盒都係無寫POWERJET,係咪改左包裝?

pat_shiu 發表於 2015-1-28 11:10
其實流量大係吾等如過濾更快。如果你全缸濾材每小時max只可處理5000L水量,就算你比20,000L水流過,都只係處 ...

好清楚,我會考慮PJ9000定PJ11000,因聲太大都係一個問題