海水領域 SeaFishZone

查看: 4656|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

沙底同生物環出青苔? [複製鏈接]

論壇元老

樓主

近日換水發現薄沙底同生物環出青苔,請問係咪正常呢?
要唔要在海水中刷走生物環上的青苔?
Thanks all ching!

沙發
我3年都無洗過...

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

板凳
沙底如果無定期清洗,就盡量唔好搞啦!否則好易反缸(我都試過)
如果環係少缸既話!就停泵,抽起D環用主缸水揚下就得唔好大洗,最重要係沙缸D水要全部唔好留
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

地板
陸判 發表於 2012-5-25 10:52
沙底如果無定期清洗,就盡量唔好搞啦!否則好易反缸(我都試過)
如果環係少缸既話!就停泵,抽起D環用主缸水揚 ...

師兄, 請問點樣清洗沙底?我 厚沙底開缸兩個幾月未洗過, 担心將來出事

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

Tedmond 發表於 2012-5-25 11:24
師兄, 請問點樣清洗沙底?我 厚沙底開缸兩個幾月未洗過, 担心將來出事

小弟以前有沙底時既做法係每星期換水時用洗沙器吸沙清理沙床污物!每次只會洗三分一沙床
不過後來真係覺得好煩就無洗幾個月!
幾個月後見到D沙好多污物(苔,魚屎等等...)又去洗沙!結果就.......死左半缸魚!
所以把心一橫清沙底,玩清缸底

陸判 發表於 2012-5-25 11:47
小弟以前有沙底時既做法係每星期換水時用洗沙器吸沙清理沙床污物!每次只會洗三分一沙床
不過後 ...

咁咪屎梗! :

監督員

清道夫

Tedmond 發表於 2012-5-25 12:01
咁咪屎梗!  :

點會呢!有兩個方法:
1)勤力D洗沙
2)唔好理,幾年後大清洗一次(先起石,捉魚再洗沙)

最佳新人 論壇元老