請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 12897|回復: 25

水喉水養珊瑚…… [複製鏈接]

論壇元老

咁多位大師兄,小弟即將轉行玩珊瑚,但爬文成日話Ro水純水,我都知道用左會對珊瑚好d,但問題係自己又未能安裝以上器材,咁就即係要用返水喉水啦……
問題就在這裡,我有什麼可以補救呢?因為我都聽說過話有d咩清水劑,其實有冇用呢?我長落炭(當然定期換新啦)又有用嗎?

順便請教埋大家平時會測試d咩?如KH NO3 又……?
以上應該點去keep呢?例如聽見過話升kh可以穩定ph,咁kh又應該點keep呢?

用隻靚既珊瑚鹽,用吸 NO3 PO4 既器材。

炭唔可以長落,會吸走晒 d 元素

如果您唔係養好多,勤換水就得,冇乜野要特別留意
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

開rt要養水,就算你一開始全缸水喉水開鹽,最後都可以keep到理想水質養珊瑚
及後每星期換5-10%水,水喉水中的NO3,PO4於整體上影響不大
清水劑主要除氯氣(其實放隔夜已經可以除氯),其次除阿摩尼亞,重金屬

講真用水喉水換水,NO3問題係會放大,及後幾日會爆多啲苔,但整體珊瑚不會因此死亡,只要你準備好除NO3,PO4系統(生物性,化學性,物理性)

如果唔係密集性養,用換水來補充元素養份,另外活性炭並不會吸走哂元素,可長放,只要份量適宜

開缸例必測試NO3,PO4,KH,Ca
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

炭吸得曬d 元素既話,海水都變淡水羅

其他野 vs大師已答。。。我路過的

chihim 發表於 2015-2-2 09:17
炭吸得曬d 元素既話,海水都變淡水羅

其他野 vs大師已答。。。我路過的

咁又係,如果份量唔多長放都 ok 既
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

論壇元老

thx all
至於炭 我用KENT 這個RT可以嗎?
鹽我就岩岩轉左用 RED SEA (coral pro salt)
除綠我支API (stress coat) 這支就可以了嗎?

最佳新人 活躍會員

水喉水開鹽ok既,你咪test下水喉水np幾高再決定。除綠我無用,開好鹽,等幾個鐘就換

版主

馬記廁所友

氯氣呢樣野入到屋已經好少,因為大廈有水缸,不論廁所水或淡水,除非水務處人為出錯落多咗份量
投放入廁所水既氯氣應該仲勁,我又咪直車入缸
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2015-2-5 09:12
氯氣呢樣野入到屋已經好少,因為大廈有水缸,不論廁所水或淡水,除非水務處人為出錯落多咗份量
投放入廁 ...

其實會唔會係廁所水影響出紅苔呢, 請問師兄如何處理廁所水的呢

版主

馬記廁所友

rex 發表於 2015-2-5 10:00
其實會唔會係廁所水影響出紅苔呢, 請問師兄如何處理廁所水的呢

可能
紅菌其實係另一細菌,當你缸內流不足,菌競爭力不足,炭源過剩
用得廁所水就冇得處理,除物理性過濾清除垃圾,想要好水質,用ro水開鹽

最佳新人 活躍會員 論壇元老

vsvs 發表於 2015-2-5 10:14
可能
用得廁所水就冇得處理,除物理性過濾清 ...

v版,我用咗半年全rodi水養RT,暫時真未出過紅苔,係未真係有關呢?但紫苔就多了,生到瓦片咁有冇辦法减少紫苔生長速度呢?

vsvs 發表於 2015-2-5 10:14
可能
用得廁所水就冇得處理,除物理性過濾清 ...

最佳新人 論壇元老

ko1008 發表於 2015-2-5 10:23
v版,我用咗半年全rodi水養RT,暫時真未出過紅苔,係未真係有關呢?但紫苔就多了,生到瓦片咁{:6_1 ...

NP未夠低, 低NP會令紫苔白化.

低NP->紫苔白化->慢慢加返高少少NP->少量紫苔重新出現返->配合合適光照, 果期一D角就最靚.

最佳新人 論壇元老

紅苔呢家野, 我以前幾乎試過晒所有單一方法(除抗生素), 都唔太WORK, 最大問題係會重生.

最後係用D紅苔粉(非抗生素成份)之後, 用KZ 的CYANO CLEAN黎預防, 咁就唔會重生.

版主

馬記廁所友

ko1008 發表於 2015-2-5 10:23
v版,我用咗半年全rodi水養RT,暫時真未出過紅苔,係未真係有關呢?但紫苔就多了,生到瓦片咁{:6_1 ...

我啲紫苔都係不停生,
高kh會助長生長,你換少啲水吧

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

賣紫苔

nickdo 發表於 2015-2-5 10:48
NP未夠低, 低NP會令紫苔白化.

低NP->紫苔白化->慢慢加返高少少NP->少量紫苔重新出現返->配合合適光照 ...

好耐冇check過np了check下系咪真係高咗先
缸底都有d紫苔白咗少小小,不過可能唔夠光都唔定

chihim 發表於 2015-2-5 12:51
賣紫苔

紫苔當瓦片賣

vsvs 發表於 2015-2-5 10:53
我啲紫苔都係不停生,
高kh會助長生長,你換少啲水吧

我以前用水喉水開鹽直車,個零月用一次ro,水質差d係冇禁多的。宜家一星期換20%RODI水左右,大c們教的,水好咗紫苔生得快過瓦片