海水領域 SeaFishZone

樓主: civiclau
打印 上一主題 下一主題

水喉水養珊瑚…… [複製鏈接]

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

ko1008 發表於 2015-2-5 13:23
我以前用水喉水開鹽直車,個零月用一次ro,水質差d係冇禁多的。宜家一星期換20%RODI水左右,大c們教的,水 ...

夠胆咪降少少ph,水質冇咁理想就會少啲紫苔
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員 論壇元老

vsvs 發表於 2015-2-5 13:30
夠胆咪降少少ph,水質冇咁理想就會少啲紫苔

我想架,仲慳錢慳功夫添,不過d角愈養愈厚皮想試下改善下之麻。嬲嬲地返轉養lps算

最佳新人 活躍會員 論壇元老

nickdo 發表於 2015-2-5 10:53
紅苔呢家野, 我以前幾乎試過晒所有單一方法(除抗生素), 都唔太WORK, 最大問題係會重生.

最後係用D紅苔粉 ...

咁深嘅

我試過兩次爆紅苔都係半年不停加7号仔同改水流慢慢冇咗

最佳新人 論壇元老

ko1008 發表於 2015-2-5 13:46
咁深嘅

我試過兩次爆紅苔都係半年不停加7号仔同改水流慢慢冇咗

有D人加BAK7 WORK, 有D人唔WORK, 講得出O既方法都我用過晒咁劑...... HAHAHAHAH

nickdo 發表於 2015-2-5 10:48
NP未夠低, 低NP會令紫苔白化.

低NP->紫苔白化->慢慢加返高少少NP->少量紫苔重新出現返->配合合適光照 ...

請問C兄,NP是什麽? 加什麽可升高NP?因我的紫苔開始白化了! 謝謝!

論壇元老

開左缸了,暫test左No3 25左右,扣有開 豬腰未算全開但草皮一直唔開,件草皮落缸都有三幾日了,有燈照夠水流……