海水領域 SeaFishZone

樓主: joesaga
打印 上一主題 下一主題

AB桶 Q 魚求教!!     [複製鏈接]

論壇元老

小新1名

最佳新人 活躍會員 論壇元老

功能及特点:

◎能有效过滤水中的铁锈、泥沙、虫卵、藻类等大颗粒物质;

◎过滤流量大,压差小;

◎不含任何化学粘合剂,更卫生,安全;

◎耐酸、碱、有机溶液、油类,有良好的化学稳定性。
2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

借位一問,AB桶是否一定要每日100%換水,之前好似睇過一篇文章講白點蟲脫離魚身後,起碼要三日先能夠再上魚身,咁係咪即係可以換疏d,例如兩日一次。事關每日換真係好痛苦!

論壇元老

永遠係新手

chihoqweasd 發表於 2015-2-3 13:14
功能及特点:

◎能有效过滤水中的铁锈、泥沙、虫卵、藻类等大&#39 ...

Ching有無用過,是否真能成功清白點?係邊有得買?

論壇元老

小新1名

2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽

論壇元老

小新1名

may414 發表於 2015-2-3 13:16
借位一問,AB桶是否一定要每日100%換水,之前好似睇過一篇文章講白點蟲脫離魚身後,起碼要三日先能夠再上魚 ...

隔日換都得,但係桶冇過濾,NH3 會積聚。最好日日換
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

論壇元老

永遠係新手

leemanho 發表於 2015-2-3 13:31
隔日換都得,但係桶冇過濾,NH3 會積聚。最好日日換

唔該ching, 咁每次換水後加返少少AMMO LOCK去轉化d NH3, 咁咪安全d!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

may414 發表於 2015-2-3 13:16
借位一問,AB桶是否一定要每日100%換水,之前好似睇過一篇文章講白點蟲脫離魚身後,起碼要三日先能夠再上魚 ...

要百份百換水,所以最好準備定一大桶新水
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

pat_shiu 發表於 2015-2-3 12:54
FOR RT
1. 只要主缸有過白點, 又一直有魚, 係吾會真正清到.........
2. Q 魚, 係要在主缸有白點前做.   ...

師兄.. 我想問... 珊瑚. 點樣 Q呀.!?!?!

我有件角.. .兩條管虫. ..  兩件大手星花. 一件黃金皮革.... 可以點做...

royleung826 發表於 2015-2-3 12:59
另外如果你唔想行AB桶,你可以開個細缸仔,放主缸可以唔要果d有菌環或石及水加銅藥,咁你就有個Q缸,入新魚 ...

換了大缸後.. 家裡己經沒位置再整一個Q缸了. ><

哦......你有耐性先攪到.唔係rt由佢喇.
d魚強壯左就冇事嘞.
白點上唔到身.一個月都差唔多會屎晒.
咁...你rt即係要冇晒魚.一個月.就ok.
但.......你以後買山胡,又要q足一個月.
其實山胡有冇白點我唔知.
但跟埋d石,就會有機會有.
因我都試過入新石中白點.
之後我拎晒d石.冇魚放足一個月.
你自問有冇咁既耐性.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2015-2-3 14:20
哦......你有耐性先攪到.唔係rt由佢喇.
d魚強壯左就冇事嘞.
白點上唔到身.一個月都差唔多會屎晒.

榮少................ 老實說... 我無...

最慘.. 我就係.  RT....  我都諗緊... 就萛.. 我捉哂D魚出黎... 咁我D石都會有白點......  

以家我都唔知點做好...   比條明路我行下..

同埋聽大家咁講...   其實我係咪即係唔駛 Q 魚.... !?  只能聽天由命.!?

唔駛Q嘞,但..最好條魚搶晒口先落會好大幫助,
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

may414 發表於 2015-2-3 13:44
唔該ching, 咁每次換水後加返少少AMMO LOCK去轉化d NH3, 咁咪安全d!

或者會好 d,仲要餵少 d。魚日日捉來捉去好大壓力既,我會落埋 stress guard,加隻杯入去俾佢做 shelter。

我之前都試過 AB 桶 Q 魚,後來冇做。自己又辛苦、魚又辛苦、鹽又貴。AB 桶真係唔係人人啱做。

之前都試過一兩次有魚有白點,冇幾耐自己好番。其它魚都冇事。Keep 好 d 水,魚魚身體強壯冇咁易有事。

加支 UV,大火數慢流可以殺死白點,或者有少少幫助。

我又見過有個理論係養 d 攻擊力高既珊瑚,同濾食性既珊瑚,可以殺死白點,或者有少少幫助。

如果係咁.. 我又想問下呢個方法得唔得..

比如.. 我有新魚返.. 我就用西.. 係主缸西住養... 西到開口搶糧就放.. 如果西住期間.. 起白點.. 就捉佢出來.. 用個桶.. 養住落藥.. 醫返好. 先再放入主缸.. 咁得唔得呢.!?!?!

joesaga 發表於 2015-2-3 14:14
師兄.. 我想問... 珊瑚. 點樣 Q呀.!?!?!

我有件角.. .兩條管虫. ..  兩件大手星花. 一件黃金皮革....  ...

只要你個缸無魚28日, 所有石and珊瑚就自動Q好.
新珊瑚/石, 就只好用Q缸無魚養28日.......當然接近吾會有人做!

論壇元老

chihoqweasd 發表於 2015-2-3 12:56
加在底缸滤白点虫100%滤

你用過未?唔好吹得就吹教壞人

joesaga 發表於 2015-2-3 15:40
如果係咁.. 我又想問下呢個方法得唔得..

比如.. 我有新魚返.. 我就用西.. 係主缸西住養... 西到開口搶糧 ...

有好多師兄都係咁做,各師各法,最緊要您自己啱。