海水領域 SeaFishZone

樓主: joesaga
打印 上一主題 下一主題

AB桶 Q 魚求教!!     [複製鏈接]

leemanho 發表於 2015-2-3 17:33
有好多師兄都係咁做,各師各法,最緊要您自己啱。

ok .. thanks 師兄.

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

joesaga 發表於 2015-2-3 15:40
如果係咁.. 我又想問下呢個方法得唔得..

比如.. 我有新魚返.. 我就用西.. 係主缸西住養... 西到開口搶糧 ...

師兄咁做未必好,你現在主缸已有白點未清再加新魚篩起佢,睇怕條新魚未開口已經生到成身白點,有病又點開口呢!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

leemanho 發表於 2015-2-3 17:33
有好多師兄都係咁做,各師各法,最緊要您自己啱。

冇錯!養魚各師各法,但唔見議咁做,首要做嘅係點樣清曬D白點,期間唔好再加魚喇!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

Kwong 發表於 2015-2-4 03:55
冇錯!養魚各師各法,但唔見議咁做,首要做嘅係點樣清曬D白點,期間唔好再加魚喇!

以家我都無符... .. 今朝又死了一條睡衣..
我現在只可以等佢地自己捱過呢一關.. 然後.  兩個月唔加魚.. 睇下.. 得唔得啦.   
我想問.... 海星駛唔駛拎走埋.!?

我測試過pp棉過濾白點係work嘅,但要加两個外掛箱,同ab桶原理一樣,三日張條魚由a外掛箱移過b箱,用熱水清洗a箱,你問下個賣家佢會教你架喇
【善水阁 海水鱼多功能外挂隔离检疫盒防白点藻缸ATS三合一生物测水】,点击链接再选择浏览器打开http://c.b0yp.com/h.6aIlge?cv=8fCHZGxZ6Rk&sm=430488,或复制这条信息¥8fCHZGxZ6Rk¥后打开👉手机淘宝👈