海水領域 SeaFishZone

樓主: joesaga
打印 上一主題 下一主題

AB桶 Q 魚求教!!     [複製鏈接]

樓主
如果得三條細魚,咪出部攞出黎 AB 桶 Q 一次,主缸淨水 28 日,28 日後落番主缸
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

沙發
may414 發表於 2015-2-3 13:16
借位一問,AB桶是否一定要每日100%換水,之前好似睇過一篇文章講白點蟲脫離魚身後,起碼要三日先能夠再上魚 ...

隔日換都得,但係桶冇過濾,NH3 會積聚。最好日日換

板凳
may414 發表於 2015-2-3 13:44
唔該ching, 咁每次換水後加返少少AMMO LOCK去轉化d NH3, 咁咪安全d!

或者會好 d,仲要餵少 d。魚日日捉來捉去好大壓力既,我會落埋 stress guard,加隻杯入去俾佢做 shelter。

地板
我之前都試過 AB 桶 Q 魚,後來冇做。自己又辛苦、魚又辛苦、鹽又貴。AB 桶真係唔係人人啱做。

之前都試過一兩次有魚有白點,冇幾耐自己好番。其它魚都冇事。Keep 好 d 水,魚魚身體強壯冇咁易有事。

加支 UV,大火數慢流可以殺死白點,或者有少少幫助。

我又見過有個理論係養 d 攻擊力高既珊瑚,同濾食性既珊瑚,可以殺死白點,或者有少少幫助。

joesaga 發表於 2015-2-3 15:40
如果係咁.. 我又想問下呢個方法得唔得..

比如.. 我有新魚返.. 我就用西.. 係主缸西住養... 西到開口搶糧 ...

有好多師兄都係咁做,各師各法,最緊要您自己啱。